V spojenej škole sa rozprávali o jedle

  • Nezaradené
  • 3. novembra 2019, 08:00

Na siedmom ročníku projektu Hovorme o jedle sa zúčastnila aj Spojená škola Piešťany. Žiaci sa dozvedeli mnoho užitočných informácií a aj si dobre pochutili.

Deti sa so zeleninou, ovocím či orechmi zoznamovali hravou formou. foto: FB Spojená Škola

Týždeň v znamení jedla sa niesol v duchu hesla: „Ovocie, zelenina, orechy z našich sadov.“ Pedagógovia žiakov oboznámili s významom a vplyvom vitamínov a vlákniny na naše zdravie. Deti spoznali základné členenie a jednotlivé druhy ovocia a zeleniny. Naučili sa, koľko a ako často konzumovať ovocie a zeleninu, taktiež akými spôsobmi môžeme v domácom prostredí spracovať, skladovať, konzervovať a sušiť ovocie a zeleninu. Videli na názorných ukážkach spôsoby sušenia ovocia a zeleniny.

Všetky tieto informácie získali prezentáciou, videonahrávkami, obrázkami, piesňami a rozhovorom. Po prezentácii nasledovali tvorivé dielne. Mladší žiaci modelovali z hliny ovocie, zeleninu a orechy, starší tvorili z filcu záložky a šili brošne. Aktívne sa zapájali, s nadšením modelovali a tešili sa zo záložiek a z brošní, ktoré si neskôr pripevnili na oblečenie. ôsmaci z béčky dokonca pripravili pre všetkých žiakov ochutnávku ovocia a zeleniny, jednohubky pripravené z mrkvovo-tvarohovej nátierky zdobené hroznom.

Neskôr prostredníctvom prezentácie, ukážok a obrázkov získali podrobnejšie informácie o liečbe a prevencii ochorení pomocou jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. Naučili sa, ako správne krájať ovocie a zeleninu, ako si môžeme z ovocia a zeleniny vytvoriť umelecké dielo. Žiaci sa oboznámili s pôvodom, významom a účinkom jednotlivých druhov orechov na naše zdravie. Na záver prezentácie rozdeľovali kartičky do troch kategórií – ovocie, zelenina a orechy.

Mladší žiaci si vytvorili ježka z hrušky a hrozna, ktoré ochutnávali. Dopĺňali pracovné listy, vyfarbovali vymaľovánky. ôsmaci opäť pripravili pre všetkých žiakov ochutnávku, tentoraz jednohubiek z piškót, banánu a čokolády, čo všetkým veľmi chutilo. Starší žiaci sa tiež zahrali na obchod. Tvorili plagát, na ktorý vystrihli, nalepili a triedili obrázky a ceny ovocia, zeleniny i orechov. Počítali jednotlivé ceny potravín v eurách a na záver dopĺňali tajničku o ovocí a zelenine, ochutnávali zmes orechov so sušením ovocím.

Okrem orechov sa v spojenej škole zamerali aj na zeleninu z vlastnej záhradky. Navštívil ich kráľ Arčimboldo, ktorého časti tváre boli vyskladané z rôznych druhov zeleniny: baklažánov, feniklu, paradajok, feferónok, zelených paprík, batatov, mangoldu, fazuľky strakatej a bielej, vlašských orechov a kvietkov boráku. Pedagógovia žiakom predstavili aj tekvicu Hokkaido, patizón či cuketu. A nakoniec žiaci ochutnávali chlieb s petržlenovou vňatkou, pažítkou, ligurčekom i borákom. Na neutralizovanie chuti si nakoniec dali šťaveľ.

Spojená škola Piešťany/(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava