Recept: Králik dusený na cibuli

  • Nezaradené
  • 3. novembra 2019, 00:01

Zdravie je tá najcennejšia devíza, akú človek má. Aby ho však mal, musí sa o to aj sám pričiniť a žiť zdravým životným štýlom. Ten zahŕňa nielen psychickú, ale aj fyzickú pohodu. Človek sa má vyhýbať stresu, dostatočne pohybovať na čerstvom vzduchu a zdravo stravovať. Strava by sa mala pripravovať z potravín, ktoré nášmu organizmu neškodia, naopak, prospievajú mu.

Králičie mäso obsahuje minimum tuku. foto: autor

Mäso z králika či zajaca spĺňa všetky predpoklady zdravej výživy a rozhodne by v jedálničku nemalo chýbať. Patrí k najkvalitnejším druhom mäsa, nakoľko obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Okrem toho poskytuje dôležité vitamíny ako PP a B1, B12, B6, kyselinu askorbovú, pyridoxín, fosfor, železo, kobalt, draslík a ďalšie. Určite by malo byť zaradené do rôznych druhov diét, ale jeho konzumáciu by mala zachovávať aj zdravá populácia. Pripravuje sa rôznymi spôsobmi, napríklad pečením, dusením, varením alebo grilovaním. Vysmážaného králika by sme mali skôr vynechať. Králik je obľúbený najmä vo Francúzsku, kde ho pripravujú najmä pečením s cesnakom a horčicou, plneného plnkou z vnútorností a šampiňónov, v Taliansku, kde z neho pripravujú králičie ragú, a v Rakúsku, kde sa z jeho pečene vyrába kvalitná králičia paštéta.

Dnes si králika pripravíme na prírodný spôsob.

Suroviny:

1 králik asi 2 kg

3/4 až 1 kg bielej cibule

soľ, korenie, rasca, cesnak podľa potreby

olej alebo masť

Postup:

Králika deň pred prípravou nasolíme, okoreníme, dostatočne posypeme rascou a prešpikujeme cesnakom. Pokvapkáme troškou oleja a na noc uložíme prikrytého do chladničky.

Na druhý deň rozporcujeme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polmesiačiky. Speníme na oleji, trošku posmažíme a pridáme kúsky králika. Premiešame. Nepodlievame vodou, mäso si samo pustí šťavu. Dusíme za občasného premiešania približne 1,5 hodiny. Podávame so zemiakovým pyré a cviklovým šalátom.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín