Podoby džezu

  • Nezaradené
  • 3. novembra 2019, 10:00

„Ja by som ten džez aj počúval, ale ja tomu nerozumiem.“ Milí priatelia džezu a dobrej hudby, takto sa na mňa niekedy obracajú ľudia pri stretnutí, keď sa téma otočí na vysielanie Rádia Piešťany a na našu reláciu Podoby džezu.

Prekvapuje ma táto otázka a neviem okamžite adekvátne reagovať. Džez je umenie, je to náročný hudobný žáner, ktorý svojím storočným vývojom dospel do umeleckej úrovne vážnej hudby – hoci z nej náležite čerpal. Nie je mojím cieľom rozvinúť teraz prednášku o tom, ako počúvať džez, z čoho sa skladá, čo je džez a čo už džez nie je – a ani by som to nezvládol. Je mnoho znalcov, ktorí by to dokázali, ale ak by mali byť džezovými poslucháčmi iba ľudia s vedomosťami profesorov hudby, potom by tento žáner dávno zanikol. Avšak deje sa pravý opak. Zasvätených poslucháčov džezu pribúda.

Samotná otázka „Čo je to džez?“ má tisíc odpovedí. Ak sa zhodneme na tom, že základné atribúty džezu sú harmónia, rytmus, improvizácia a prednes, potom môžeme určiť segment, v ktorom sa skladatelia a hudobníci pohybujú, aby naplnili základnú poučku. Poslucháčovi ostáva sadnúť si v pohode k zdroju, predstaviť si náladu a stav hudobníkovej mysle bez toho, aby sa zameriaval na umelecký výkon. Nechajte sa zaliať melódiou, formou, zvukom a nadšením kapely, s akou tvorí svoju hudbu. Najlepšie v spoločnosti vašej duši blízkej bytosti a zapojte ju do dialógu. Nechajte na seba pôsobiť hudbu tým, čím vás oslovuje a kladie otázky, prípadne hľadajte na ne odpovede. Toto funguje u mnohých poslucháčov hudby a mohlo by to fungovať vždy a všade.

Mne raz napadlo toto: „Džez je únik do slobodného priestoru vlastných predstáv a pocitov, ktoré dávam k dispozícii ostatným k dobrovoľnému rozhodnutiu – pridať sa…“

Maturita džezového poslucháča bude pokračovať ďalšou z päťdesiatich najlepších nahrávok džezovej histórie. Rozhodli sme sa zaradiť tento dlhodobý proces so zámerom vrátiť sa ku koreňom džezu, k začiatku jeho vývoja a rozpoznávania zmien v jeho jednotlivých štádiách. Po albume Thelonius Monka si predstavíme hudbu ďalšieho amerického džezového klaviristu menom Bud Powell. Jeho hudba z rokov 1949-1950 je jedným zo základných albumov, ktoré by mal každý uvedomelý poslucháč džezu počuť. „Žiacku knižku“ si vyžiadajte na e-mailovej adrese jazzmin@stonline.sk. Po každej relácii si poznačíte hudobníka a jeho album, prípadne kľúčovú skladbu albumu.

Aktivity džezovej scény neutíchajú. Lukáš Oravec pokračuje v česko-slovenskej tour, ktorá vyvrcholí 1. novembra v Piešťanoch. Skončili sa bratislavské džezáky, Milo Suchomel chystá Gypsy Jazz Festival a v jeho atmosfére pokrstí svoj nový album From My Colours, ale ešte predtým si ho predstavíme v našej relácii.

Na stretnutie pri relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek