Vrbovčania sa dočkajú vynoveného parkoviska

So zvyšujúcim sa počtom áut musia prinášať nové riešenia statickej dopravy aj menšie mestá a obce. Príkladom je Vrbové, kde sa po rokoch obyvatelia konečne dočkali nielen nového, zatiaľ provizórneho parkoviska, ale aj rekonštrukcie starého.

Parkovisko vo vnútrobloku Sídliska 6. apríla bude mať konečne nový povrch. foto:autor

Na Sídlisku 6. apríla, ktoré sa nachádza hneď po ľavej strane cesty po odbočení na svetelnej križovatke, mali obyvatelia dlhodobo problém zaparkovať. Nielenže parkovisko kapacitne nepostačovalo, ale aj kamenistý povrch vozovky dával autám a vodičom zabrať. Okrem toho sa z parkoviska zásobuje tamojší obchod s potravinami a priestor využívajú tiež smetiari, keď vysýpajú kontajnery.

Lokalita však prešla obnovou v širšom rozmere. Kým pred niekoľkými rokmi stačilo, že sa do voľne postavených kontajnerov oprel vietor a tie potom „cestovali“ po parkovisku a búrali do zaparkovaných áut, v uplynulých rokoch pribudli uzamykateľné kontajnerové stanovištia. Tento problém ubudol a, naopak, pribudlo vynovené detské ihrisko a zateplenie bytových domov. Vyvstával už azda len problém s parkovaním.

Ten sa mesto rozhodlo riešiť odkúpením pozemku s rozlohou približne 1600 metrov štvorcových za 140-tisíc eur, pričom sprístupnením pozemku vzniklo akési provizórne parkovisko. Od minulého týždňa prebieha aj 86-tisícová rekonštrukcia toho „starého“ vo vnútrobloku bytoviek. Financie na tieto projekty získalo mesto z úveru, pričom si vzalo 600-tisíc eur a dlh mesta tak narástol z 7,27 na 13,3 percenta.

Okrem spomínaných investícií sa financie z úveru použili na vybudovanie cesty na Mikulášskej ulici, ale aj na rekonštrukciu budovy, ktorá má slúžiť ako nová hasičská zbrojnica. Radní chceli dobudovať tiež zberný dvor a vybudovať nový povrch parkoviska pri Kostole sv. Gorazda na Hollého ulici.

Obnova parkoviska sa uskutočňuje na základe rámcovej zmluvy s firmou CS, s. r. o., Trnava. „Na Sídlisku 6. apríla obnoví 74 státí s kolmým radením a na odkúpenom pozemku, ktorý bol odkúpený len pre účely rozšíriť a určite aj sčasti vyriešiť parkovanie, bude dotvorených ďalších 54 miest. Toto parkovisko je zatiaľ v provizórnom stave, otvorené bolo len za účelom presmerovania motorových vozidiel počas opravy povrchu parkoviska na sídlisku. S konečnou úpravou sa ráta na jar 2020,“ uviedol viceprimátor mesta Štefan Kubík.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel