Uspeli v regionálnom kole súťaže Rozhoduj o Európe

  • Mladí dnes / Školy
  • 1. novembra 2019, 10:00

Po sérii úspechov piešťanských gymnazistov v olympiádach a vedomostných súťažiach si môžu študenti a škola pripísať ďalšie skvelé umiestnenie, tentoraz v súťaži Rozhoduj o Európe a staň sa aktérom európskych politík, ktorú vyhlásila Rada Európskej únie a ktorá sa konala v pondelok 21. októbra v sídle Trnavského samosprávneho kraja.

Tím študentov Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch získal v súťaži cenné skúsenosti. foto: Peter Rusnák

Program celodenného podujatia bol veľmi pestrý. Po úvodných slovách organizátorov sa všetci účastníci súťaže rozdelili na dve skupiny – prvá zastupovala rozhodnutia Europarlamentu, druhá Rady Európskej únie. Po úvodnom spoločnom rokovaní nasledovala modelová simulácia procesov rozhodovania v inštitúciách EÚ. Študenti viacerých stredných škôl Trnavského kraja diskutovali na vybrané environmentálne, energetické, ekonomické a legislatívne témy. Napríklad obidve skupiny rokovali o návrhu nariadenia, ktoré sa týkalo regenerácie a recyklácie vody, keďže mnohé členské krajiny EÚ trpia jej akútnym nedostatkom.

Ako aktéri európskych politík sme mali po negociačných aktivitách za úlohu doplniť pozmeňovacie návrhy a následne ich v mene inštitúcií v procese tvorby európskeho práva aj v pléne obhájiť a odsúhlasiť. Bola to skúsenosť, ktorá nás obohatila v mnohých smeroch. Zistili sme, ako fungujú rokovania a rozhodovacie procesy na pôdach významných európskych inštitúcií. Po intenzívnych rokovaniach nasledovali diskusie s regionálnymi politikmi a osobnosťami verejného života na rôzne témy, ako je šport či komunálna politika.

Tím študentov Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch tvorili Daniel Valko, Ema Višňovská, Jakub Chamraz, Simona Kadlecová, Roman Turzák, Monika Kleinová, Daniel Pavelka a Lucia Strečanská, pričom v celkovom hodnotení prínosu v negociáciách a rozhodovacích procesoch súťaže obsadila druhé miesto Katarína Černoková a prvé Andrej Beňačka, čo im otvorilo príležitosť reprezentovať naše mesto a gymnázium v celoštátnom kole. Aktívnemu tímu gymnazistov blahoželáme k získaniu cenných skúseností a víťazom súťaže želáme ďalšie skvelé úspechy.

Ema Višňovská, 4. B

6 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav