Deti z Dubovian slávili jablkový deň

  • Nezaradené
  • 1. novembra 2019, 12:00

Jablko sa v kultúre človeka vyskytuje už tisícky rokov. Stalo sa súčasťou symbolu kráľovskej moci. Docenenie tohto ovocia patrí medzi náplne Dňa jablka, ktorý si pripomíname 21. októbra.

To nebol jediný jablkový deň v Dubovanoch, ovocie im ešte ostalo aj na ďalšie. foto: autor

Podstatná myšlienka tohto pamätného dňa spočíva v tom, aby človek nezabudol, že jablko predstavuje symbol genetickej, kultúrnej a fyzickej pestrosti. Stalo sa symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravej výživy. Jablko je vo výžive poklad.

A my sme 17. októbra mali týchto pokladov v materskej a základnej škole v Dubovanoch plno. Prečo? Pretože sme spolu chceli osláviť túto bohatú vitamínovú „bombu“ hrami, súťažami, prípravou šalátov a zdravým pohybom.

Je jasné, že deti i žiaci vstupovali do materskej aj základnej školy s jablkom v ruke. V škôlke hneď pri vstupe nás vítala výstavka jabĺk. Konala sa súťaž o najkrajšie jablko. Škôlkari v dopoludňajších činnostiach pripravovali jablkový šalát, ochutnávali koláče, a keď sa vyspinkali, zatancovali si na diskotéke plnej piesní o jabĺčku. V základnej škole žiakov čakala jabĺčková matematika, slovenský jazyk s jabĺčkovou tematikou i jablkový vedomostný kvíz.

Učiteľky i aktívne mamičky pripravili deťom jablkové koláčiky, ktorými sa zasýtili po pohybových súťažiach na školskom dvore. Škôlkari a školáci sa hrali spolu. Samozrejme, pri súťažiach a hrách nechýbali jablká. Bola to krásna zábava.

Žiaci však touto aktivitou nekončili, v triede ich čakali jablká a rôzne iné ovocie, z ktorého vyrobili množstvo šalátu, aby sa ušlo každému. Deti boli veľmi šikovné. Veď nastrúhať toľko ovocia je drina.

Po zdravom šaláte na nás čakali ďalšie aktivity. Deti, ktoré chodia na krúžok „Z každého rožku trošku“, sa vybrali na bicykloch do susednej obce Veselé. Po ceste pozorovali v záhradách jablone. Nezabudli ani na veveričky, ktoré chodia do školy na návštevu, a tak nazbierali oriešky do ich domčeka na školskom dvore.

Žiaci v školskom klube zatiaľ obohatili nástenku krásnymi jabĺčkami vytvorenými z papiera.

Toto nebol posledný zdravý deň, veď jabĺk nám zostalo ešte dosť.

Vedia vaše deti očistiť a nastrúhať jablká? Nechajte sa inšpirovať. foto:autor
 

Darina Havrlentová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav