Prírodné dekorácie trendom i v čase Dušičiek

Čas intenzívneho spomínania na zosnulých blízkych je tu opäť. Cintoríny v najbližších dňoch rozžiaria tisíce plamienkov a zaplnia rôznorodé dekoratívne predmety a inštalácie. Vkus ľudstva sa však formuje a vyvíja aj v tejto oblasti. Čo je v súčasnosti najpreferovanejšie pri výzdobe hrobových miest, sme sa spýtali tých, ktorí pôsobia priamo „v centre diania“ – v kvetinovej predajni na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch.

Monika Čimová aranžuje rôzne druhy dekorácií. foto:autor

Podľa Moniky Čimovej, aranžérky v predajni na Bratislavskej ceste, sú v súčasnosti trendom pri výzdobe cintorínov živé kvetinové kytice, ideálne prírodne zdobené šiškami alebo čečinou. Ľudia siahajú po naturálne vyzerajúcich dekoráciách, ktoré pôsobia tak, akoby na ne napríklad kde-tu spadla šiška.

V minulosti preferované umelé kytice sú nahrádzané prírodnými, lebo sú trvácne a cenovo prijateľné. „Sú napichané v mokrom piaflore, do ktorého sa dávajú aj kvety, takže kým kytica uschne, trvá to veľmi dlho a nemusí sa ani polievať,“ povedala Čimová, pričom v tomto prípade ide o trvácnosť po dobu minimálne dvoch mesiacov, no dokonca môže dekorácia vydržať až do jari.

Umelé vence (vľavo) už nie sú v kurze. Ľudia volia radšej prírodné (vpravo).

Na hrobe je chladno, čiže aj nízka teplota pomáha dlhšej životnosti materiálu. „Snažíme sa využívať čo najviac takého materiálu, ktorý nám poskytuje príroda, mestský park, naše skleníky a záhradníci,“ konštatovala riaditeľka Služieb mesta Piešťany Hana Dupkaničová, keďže pietne služby patria pod túto organizáciu.

Na mieru robené kytice je najlepšie objednávať deň-dva pred plánovanou návštevou hrobového miesta. Ten pred uložením takejto dekorácie nemusíte ani špeciálne upravovať, ani pod kvety nič podkladať. Kyticu môžete uložiť na kameň i na hlinu. „Spodok dekorácie je zabalený v igelite a obtočený pletivom, pričom pletivo je z umelej hmoty, takže nepúšťa hrdzu,“ priblížila aranžérka. Väčšinou vraj ľudia siahajú po predĺžených, oválnych tvaroch, ktoré na hrobe dobre vyzerajú a najčastejšie pritom volia oranžovo-červené farebné kombinácie, teda jesenné farby. Veľmi obľúbené sú však aj biele dekorácie. „Biela je čistá farba, vhodná pre starších i mladších,“ uviedla Čimová.

Kým staršia generácia si dáva záležať, aby boli hroby výrazne vyzdobené a vysvietené, stredná generácia volí „čisté“ hrobové miesta. „Aj svietniky vyberajú bez obrázkov, anjelov. Len čisté sklo a biela sviečka,“ doplnila aranžérka.

Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že kvetinová predajňa na cintoríne je zameraná len na cintorínske dekorácie, opak je pravdou. Aranžéri pripravujú aj akékoľvek iné kytice a kvetinové dekorácie, či už ide o narodeninové, svadobné, sviatočné. V predajni, ktorá nedávno prešla rekonštrukciou, robia napríklad aj vypichované kytice alebo v súčasnosti mimoriadne obľúbené kvetinové boxy. 

Umelé vence (vľavo) už nie sú v kurze. Ľudia volia radšej prírodné. foto:autor

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek