V Rakoviciach ďakovali za dary prírody v duchu tradícií

Opäť po roku sa otvorili brány Strednej odbornej školy Rakovice, aby jej študenti vítali plné autobusy školákov z blízkeho i vzdialenejšieho okolia. Deviatakov

Kto chcel, mohol si zadovážiť smútočné kytice. foto:autor

v sprievode ich učiteľov si hneď za bránou rozdelili sprievodcovia – študenti tejto školy a poukazovali im najzaujímavejšie výzdoby, programy, činnosti i výstavy. Kto chcel, mohol si zhotoviť vlastné floristické dielko, ušúľať chutné šúľance alebo ochutnať desiatky fantasticky vyzerajúcich domácich koláčikov.

„Počas Dní otvorených dverí sme v termíne od 24. do 26. októbra pripravili vskutku zaujímavý program. Podieľali sa na ňom naši študenti z manažmentu regionálneho cestovného ruchu, ale aj floristi. Tiež žiaci z učebných odborov záhradník, viazač a aranžér kvetín ako i praktická žena prezentovali svoje odbory,“ uviedla Zuzana Bučková zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Rakovice.

„Tieto kytičky sme neviazali my, práce robili naši mladší kolegovia,“ informovali nás mladé dámy – študentky nadstavbového štúdia. „Poďte ochutnať niektorú z maškŕt, čo vystavujú naše šikulky – gazdinky z našej kuchyne, ale aj študenti, ktorí sa venujú v rámci krúžku pečeniu či vareniu, naše pedagogičky aj gazdinky z Rakovíc a okolia,“ ponúkali nás pedagogičky, ktoré sa nachádzali v nádherne vyzdobenej jedálni, kde sa to hemžilo ľudovými motívmi a krásou kvetov, čo sa snúbila s predmetmi ľudovej slovesnosti.

Na dlhokánskom stole bolo azda aj päťdesiat plných tanierov najklasickejších slovenských koláčov, štrúdieľ, tortičiek. No objavili sme tu aj gaštanový cheesecake z dielne prváčky Karin Štefánkovej, ktorému odborná porota prisúdila prvé miesto v súťaži o najlepší tradičný slovenský koláč. Maškrtníkom sa páčil dulový rôsol Márie Janigovej, ktorá obsadila druhú priečku, tretie miesto získali kuchárky z kuchyne SOŠ Rakovice, ktoré upiekli fajnové makové tortičky.

Súčasťou Dní otvorených dverí bola výstava a predaj aranžérskych prác študentov, bolo možné si zakúpiť smútočnú väzbu či venček. Na dvore školy, v jej dielňach si návštevníci mohli pod odborným okom dozorujúcich majsteriek – floristiek zhotoviť vypichovanú dekoráciu z kvietkov či iných prírodných materiálov.

V ten deň – kam sa oko pozrelo – ste mohli obdivovať rôznu výzdobu školy, ktorú realizovali žiaci odborov viazač a aranžér kvetín či florista pod vedením svojich majstrov odborného výcviku. „Niesla sa v duchu tradícií regiónu a poďakovania za dary prírody,“ dodala Bučková.

V časti školy, v kaštieli, mali svoj program pripravený študenti, ktorí navštevujú odbor manažment regionálneho cestovného ruchu. Tí nielenže sprevádzali návštevníkov, ktorí si prezreli učebne teoretického vyučovania, odborné učebne a pracoviská odborného výcviku, kde boli pripravené ukážky vyučovania a práce žiakov, ale pripravili napríklad aj prezentáciu o svojom pobyte v Poľsku. Záhradníci si svoju miestnosť vyzdobili najkrajším ovocím i zeleninou, a ako sme už uviedli, v jednej z učební sa odvážlivci posadili k doske, na ktorej si mohli ušúľať vlastné šúľance – hoci s makom.

Nechýbali ani športové aktivity, žiaci si mohli zahrať discgolf, stolný tenis a trénovať hod do basketbalového koša. V chemickom laboratóriu návštevníci sledovali rôzne preparáty pod mikroskopom.

V Rakoviciach majú naozaj cit pre aranžovanie. foto:autor
Deviataci prichádzali z celého regiónu na autobusoch. foto:autor

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav