Inej cesty vraj niet, len zvýšiť miestne dane a poplatky

  • Nezaradené
  • 30. októbra 2019, 00:01

Väčšina slovenských miest zvýši od budúceho roka dane z nehnuteľností aj poplatky pre občanov. Prezídium Únie miest Slovenska sa na svojom stretnutí v Bratislave zhodlo, že je to jediný spôsob, ako vykryť výdavky samospráv zvýšené v dôsledku viacerých parlamentom prijatých zákonov. Piešťany zatiaľ pristúpili k zvyšovaniu miestnej dane za ubytovanie, parkovného a v hre je aj zavedenie dane z rozvoja.

Prezídium Únie miest Slovenska podľa jej prezidenta Richarda Rybníčka (uprostred) rokovalo tiež o návrhu komunálnej reformy. foto: Peter Bročka

Ako informoval prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček, mestá rok a pol žiadali poslancov Národnej rady SR, aby neprijímali zákony zaťažujúce ich rozpočty, tieto prosby však neboli vypočuté. Mestá podľa neho teraz musia zvýšiť dane, aby dokázali zabezpečovať služby a základné fungovanie miest.

„Jednou rukou poslanci ľuďom niečo dali, no druhou to zobrali cez zvýšené dane v mestách,“ tvrdil Rybníček. Zvyšovať dane budú podľa neho aj obce a mestá, ktoré sú členmi Združenia miest a obcí Slovenska. Zvyšovanie dani a poplatkov musia však schváliť mestské zastupiteľstvá, ktoré rozhodujú aj o rozpočtoch samospráv.

Zvýšenie výdavkov v rámci rozpočtu miest spôsobila napríklad tzv. chodníková novela, obedy zadarmo, rekreačné poukazy, zvýšenie platov pedagogických aj nepedagogických pracovníkov, novela zákona o sociálnych službách, ako aj zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane od budúceho roka.

Rozpočty menších miest tieto zákony zvýšili rádovo o státisíce a krajských miest o milióny eur. Rybníček spomenul aj novelu zákona o bezpečnosti detských ihrísk, ktorú poslanci podľa neho opäť prijali bez predchádzajúcej diskusie so samosprávami. ÚMS chce požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby túto legislatívu nepodpísala a dala mestám viac času, aby sa na ňu pripravili.

Prezídium ÚMS podľa Rybníčka rokovalo tiež o návrhu komunálnej reformy, ktorú chce v budúcnosti presadzovať. S návrhom plánuje únia osloviť predstaviteľov všetkých relevantných politických strán. Cieľom je dosiahnuť, aby budúca vláda zriadila špeciálnu komisiu na štrukturálnu reformu verejnej správy. Jej výsledkom má byť zmena vzťahu centrálnej vlády a územnej samosprávy a rozvoj Slovenska, ktorý by vychádzal z rozvoja miest a spolupráce miest a obcí v mestských regiónoch.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava