Platidlo na pomoc bezdomovcom Hlinený dukát rozšíria aj do Piešťan

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. októbra 2019, 10:00

Špeciálne platidlo určené na pomoc najchudobnejším Hlinený dukát rozšíri Trnavská arcidiecézna charita po dobrých skúsenostiach z Trnavy aj do ďalších miest. Začiatkom budúceho roka do Piešťan, neskôr aj do Nového Mesta nad Váhom a Hlohovca. Hlineným dukátom môže verejnosť pomáhať ľuďom v núdzi, tí si zaň môžu kúpiť len jedlo alebo teplý nápoj. O rozšírení symbolického platidla do ďalších miest informovala charita v tlačovej správe.


Hlinený dukát je projektom Trnavskej arcidiecéznej charity. Je alternatívnou pomocou pre ľudí v kríze. (Autor: FB Hlinený dukát - Trnava)

Hlinený dukát v hodnote jedného eura je alternatívou na pomoc žobrajúcim, ktorí vyžobrané peniaze často vymenia za alkohol, cigarety alebo rôzne omamné látky. Hlavným cieľom jeho zavedenia bolo šírenie osvety o tom, že darovať núdznym peniaze viac škodí, ako pomáha. „Naši zamestnanci pracujú s touto skupinou ľudí a mohli by hodiny rozprávať o tom, kde končia vyžobrané peniaze. Núdzni si za ne kúpia alkohol a drogy. Živia tak svoje závislosti, ktoré im bránia vyriešiť ich základné problémy,“ vysvetlil riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech.

Darcovia si môžu Hlinený dukát kúpiť na viacerých miestach zatiaľ v Trnave a darovať ho ľuďom z okraja spoločnosti. Tí zaň v priestoroch charity dostanú jedlo, teplý nápoj alebo si vyperú svoje oblečenie. V budúcom roku pribudnú v Trnave automaty na tieto dukáty, charita na ne získala peniaze z rozpočtu mesta.

V Trnave sa za dva roky fungovania projekt so symbolickou menou osvedčil. Od začiatku tohto roka doteraz sa vrátilo do charitného centra takmer 1 500 Hlinených dukátov.

Do Piešťan, Nového Mesta nad Váhom a Hlohovca plánuje trnavská charita rozšíriť netradičné platidlo preto, lebo tam má zázemie v podobe nízkoprahového centra alebo spolupracujúcej organizácie.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav