Recept: Šalát s olivami

  • Nezaradené
  • 27. októbra 2019, 00:01

Jeseň dáva nášmu organizmu poriadne zabrať. Okrem únavy, ktorú spôsobuje nedostatok vitamínu D, nám chýba predovšetkým vitamín C posilňujúci imunitný systém. Vitamín D je zasa potrebný pre stavbu a rast kostí. Pre posilnenie imunitného systému sú vhodné aj olivy.

Olivy majú svoju typickú slano-kyslastú chuť. foto: autor

Tieto drobné plody olivovníka sfarbené nazeleno, hnedo, čierno či fialovo majú v kuchyni širokú škálu uplatnenia. Pridávame ich nielen do šalátov, ale aj do teplých či studených pokrmov, vhodné sú ako chuťovky k syru a ich lisovaním sa vyrába unikátny olivový olej, ktorý pridávame  najmä do šalátov. Olivy pre vysoký obsah dobrého cholesterolu chránia aj kardiovaskulárny systém, obsahujú množstvo vitamínov a flavonoidov. Dnes pridáme olivy do šalátu, ktorý vám bude určite chutiť.

Suroviny:

1 vrecko zelených olív

1 vrecko krabích tyčiniek

1 veľká rajčina

200 g zlatého rockfortu alebo syra balkánskeho typu

tmavý chlieb

Postup:

Syr, krabie tyčinky a rajčinu nakrájame na menšie kúsky, pridáme zelené olivy a premiešame. Nedochucujeme, nakoľko olivy majú svoju typickú slano-kyslastú chuť. Nakoniec do šalátu vlejeme ľubovoľné množstvo nálevu, v ktorom boli olivy, a premiešame. Podávame s tmavým chlebom. Tento pokrm je vhodný na večeru. Ak sa ho rozhodnete ponúknuť vašej návšteve, podávajte ho s bielym suchým vínom.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín