Podoby džezu

  • Nezaradené
  • 27. októbra 2019, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, premýšľam už niekoľko dní, akým prívlastkom, dostatočne vhodným a výstižným, označiť túto jeseň… Ohromujúca, prekvapujúca, udivujúca, deprimujúca…

Tak by sa dali označiť zvesti jedna za druhou, zatláčajúce do neveselých úvah s pochybovačnou otázkou – či je to všetko vôbec možné… Dúfam, že ak nenájdeme priliehavé označenie tejto jesene, aspoň blízka budúcnosť dá odpoveď a popíše správnymi prívlastkami udalosti, ktoré dnes objavujeme.

Nezdá sa mi prepojenie národa – ktorý tvoria kultúrni, vzdelaní, vychovaní občania, uctievajúci zákony a pravidlá – s bezuzdným porušovaním základných hodnôt civilizácie. Porušovaním, ktoré naviac chránia jednotlivci a inštitúcie „z moci úradnej“, svojou kompetenciou nastavenou v úplne opačnom zmysle a zriadené pre celkom opačný účel – zločin vypátrať a potrestať. To je ponižujúce pred národom i pred zahraničím.

Verím, že napriek morálnym otrasom a šokujúcim správam ostáva sila rozumu a morálky dostatočná na to, aby zlo zdolala. Spravodlivosť nosí u nás množstvo ľudí hlboko vo svojom bytí. Mysľou a činmi strážia zákon a zveľaďujú hodnoty ľudskosti, ktorých potupe by sme mali čo najskôr a rázne zabrániť. A pôvodu zla dať patričný prívlastok.

Jeseň džezová. Tento prívlastok jeseni – ani tej tohtoročnej na prvý pohľad tak nevkusne počmáranej – nikto nevezme. Kalendár je toho dôkazom. Bratislavské jazzové dni, festival v Poprade, mimochodom prvý, 28. festival v Prešove, 36. Československý festival v Přerove, v Bratislave sa chystá Gypsy Jazz po prvý raz v histórii dvojdňový.

To všetko svedčí o tradícii a sile džezovej scény a v konečnom dôsledku o prevahe pozitívneho zmýšľania kultúrne vyspelého obyvateľstva tohto neopakovateľného kúska planéty. Tradícia a s ňou spojený vývoj džezu je základom sily jeho odkazu.

Pripomenieme si jubileum. Pred sedemdesiatimi rokmi nahrali džezoví velikáni pod vedením Milesa Davisa album Birth of the Cool. Vydavateľstvá hlásia prírastky nových nahrávok, predstavíme dlho očakávanú horúcu novinku kapely Fermáta – Blumental Blues.

Začíname vysielať dlhodobý seriál pod názvom Maturita džezového poslucháča. V každej relácii predstavíme časť histórie a štádiá vývoja džezu v podobe odporúčaných nahrávok. Žiacku knižku študenta Maturity džezového poslucháča, do ktorej si budete značiť vaše odpovede na naše otázky z jednotlivých lekcií, si môžete vyžiadať na e-mailovej adrese jazzmin@stonline.sk. Aktuality a informácie o udalostiach na džezovej scéne nebudú chýbať.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine pri relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav