Prichádza čas piety, ako sa naň pripravili na cintorínoch v Piešťanoch?

Blížia sa sviatočné chvíle, keď si každý pripomenie chvíle, ktoré prežil so svojimi predkami, kamarátmi, partnermi, deťmi pri blikajúcej sviečke na ich hrobe. Pomodlíme sa Otčenáš a položíme kyticu kvetov ako krehkú spomienku na nášho drahého. Ako sa v tieto dni prichystali na nával ľudí pracovníci Pietnych služieb mesta Piešťany?


Cintoríny sú pripravené na Sviatok všetkých svätých aj Pamiatku zosnulých. (Autor: vd)

„Prevádzkujeme cintoríny na Bratislavskej ceste, Žilinskej ceste a v Kocuriciach. Všetky tri budú otvorené vo sviatočné dni od pol siedmej ráno do deviatej večer. K dispozícii budú aj pracovníci pietnych služieb. To v prípade, ak si návštevníci nebudú vedieť rady s hľadaním hrobového miesta alebo zaň budú chcieť zaplatiť,“ uviedla vedúca Jana Zvonárová. A tak návštevníkov cintorína na Bratislavskej ceste, ale aj tých, čo majú hroby na Žilinskej či v Kocuriciach, očakávajú vo vynovenej budove. K dispozícii sú dve kancelárie, rozšírená kvetinová predajňa i čakáreň. V predajni si budú môcť ľudia zakúpiť nielen smútočné kytice, vence, väzby, ale aj chryzantémy, kahance, náhradné náplne či iný artikel. Ľudia, ktorí navštívia cintorín na Žilinskej, si môžu kúpiť kahance v stojane, ktorý je tam k dispozícii.

Overenie a zaplatenie platieb za hroby

Overenie platieb môžete urobiť tromi spôsobmi. Buď si zatelefonujete do kancelárie pietnych služieb na tel. 033/772 69 82, ktorá sídli na Bratislavskej v Piešťanoch, alebo si z pohodlia domova kliknete na portál virtuálnych cintorínov. Tretia možnosť je napísanie e-mailu priamo konkrétnej pracovníčke, ktorá má na starosti platby. V Piešťanoch vám na vašu otázku odpovie vedúca strediska pietnych služieb Jana Zvonárová (033/772 69 82, 0903/485 562) alebo referentka Jana Gerhátová (033/772 69 82). Pracovníčky vám budú k dispozícii nielen počas pracovných dní, ale aj počas sviatkov piety, takže si hrobové miesto môžete zaplatiť osobne v ich kancelárii.

Na portáli www.cintoriny.sk si môžete jednoducho overiť, či je alebo nie je zaplatené nájomné za akékoľvek špecifikované hrobové miesto na vybranom cintoríne. Nepotrebujete heslo ani sa prihlasovať. Hrobové miesto môžete špecifikovať zadaním čísla, priezviska a mena zomrelého, prípadne len kliknutím na písmeno abecedy. Zobrazí sa stav platby (nájomné za hrobové miesto zaplatené do termínu alebo nájomné nezaplatené) spolu s údajmi o čísle hrobu, mene a priezvisku zomrelého a ďalšie doplnkové údaje týkajúce sa hrobu, vrátane jeho polohy na digitálnej mape cintorína a kontaktov na správu cintorína. Portál ponúka tiež možnosť zverejniť pre vybraný cintorín samostatné abecedné zoznamy všetkých zomrelých s údajmi o čísle hrobu, priezvisku a mene, za ktorých hroby nebolo k aktuálnemu dátumu nájomné zaplatené. Údaje o platbách sa aktualizujú.

V Piešťanoch si môžete cenník pietnych služieb pozrieť na webovom portáli Služieb mesta Piešťany. Spravidla sa za hrobové miesto platí na obdobie v trvaní desiatich rokov. Za jeden hrob zaplatíte 45 eur, za dvojhrob 90 eur, urnové miesto je spoplatnené sumou 40 eur a detský hrob stojí 20 eur.

Údržba cintorínov

V súčasnosti sa zvýšilo úsilie pracovníkov Služieb mesta Piešťany v úprave a vzhľade cintorínov. Záhradníci robia posledné ozdravovacie rezy stromov a kríkov, cintoríny sa priebežne celú sezónu kosia, ale aj zabezpečujú na príliv návštevníkov počas nadchádzajúcich sviatkov. Dôležité je, aby veľkokapacitné zmesové aj menšie kontajnery na bioodpad boli priebežne vyvážané. „Toto nám veľmi efektívne a ochotne zabezpečuje spoločnosť Marius Pedersen. Kedykoľvek zavoláme, kontajnery vyvezú,“ pochválila spoluprácu vedúca. Pracovníci pietnych služieb upozorňujú ľudí, aby nehádzali celé kytičky – aj s drôtmi, okrasnými plastovými ozdôbkami či umelými stuhami alebo kahančeky do kontajneru na bioodpad. Všetkým, čo nie je biologického pôvodu, totiž znehodnotia celý obsah hnedého kontajnera. A triedenie stráca význam.

„Apelujeme tiež na návštevníkov, aby sa k sebe správali ohľaduplne. Aby po cintoríne nejazdili na bicykli či nebodaj v čase otvorenia zadnej brány na aute,“ dodala vedúca. Tiež vyzýva verejnosť, aby tí, ktorí sú zdraví a nemajú problémy s chôdzou, prišli vo sviatočné dni na cintoríny peši. Ak si upravia hroby a donesú na ne smútočné väzby v predstihu, nebudú mať problém s parkovaním. Horšie to bude počas sviatkov. Hoci sú k dispozícii parkoviská, tie budú ako každý rok plné, lepšie je naozaj prísť peši či bicyklom. Stojany sú pred cintorínmi. Cintorín na Bratislavskej ceste má ešte výhodu v tom, že počas sviatkov bude obchodný reťazec Lidl zavretý, takže ľudia môžu parkovať aj tam.

„Chcela by som tiež upozorniť ľudí, aby boli obzvlášť opatrní pri zapaľovaní kahančekov. Nekládli ich do blízkosti horľavých materiálov, predídu tak vzniku požiaru. Počas sviatkov budú mať službu všetci zamestnanci nášho strediska aj bezpečnostný technik, ktorí budú kontrolovať a robiť obhliadky. K dispozícii budú i hasiace prístroje. Tento rok zhoreli dva hroby vinou nepozornosti ľudí. Nech je toto varovaním,“ skonštatovala Zvonárová.

Hudba a večný oheň

Počas sviatočných dní nebude chýbať na cintoríne na Bratislavskej ceste pietna hudba a večný oheň. Pietne melódie zaznejú aj z Domu smútku na Žilinskej ceste. „Želáme všetkým návštevníkom cintorínov pokojné a ničím nerušené sviatočné chvíle. Veríme, že v priestoroch Pietnych služieb mesta Piešťany nájdu dôstojnú atmosféru, v ktorej sa budú môcť stíšiť a zaspomínať na svojich najdrahších,“ dodala Zvonárová.

Polícia zvýši frekvenciu kontrol

Na blížiaci sa Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých zabezpečila polícia zvýšenú frekvenciu kontrol na cintorínoch. Pri kontrolách sa budú hliadky zameriavať na verejný poriadok, pohyb ľudí, cyklistov, ale aj psičkárov. „Po dohode s riaditeľom OO PZ Piešťany budeme spolupracovať s príslušníkmi policajného zboru aj pri riešení dopravných situácií a parkovania v blízkosti cintorínov. Občanov by som požiadal, aby dodržiavali pokyny polície a v prípade akéhokoľvek protiprávneho konania hlásili tieto informácie policajnému zboru alebo mestskej polícii,“ uviedol Marcel Mihalik, náčelník Mestskej polície v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava