S opustenými bicyklami je to ťažké

Minulý týždeň sme v Piešťanskom týždni uverejnili článok o zabudnutom bicykli na križovatke Vážskej a Malej ulice v Piešťanoch. Týždeň prešiel, no k bicyklu sa nikto neprihlásil. Zisťovali sme, čo sa s tým dá robiť.

Bicykel na Vážskej ulici už splynul s prírodou. foto:autor

Áno, väčšina Piešťancov má opačný problém. Svoj zamknutý bicykel si po návrate z obchodu už v stojane nenájde, prípadne na ňom ktosi odíde rovno z pivnice bytovky či dvora domu.

Nezvyčajný je prípad bicykla z Vážskej. Ten už zamknutý o stĺp stojí v križovatke niekoľko mesiacov. Kým spočiatku to vyzeralo, že si ho tam ktosi len dočasne zamkol a plánuje sa poň vrátiť, dnes má vyfučané duše, zohnuté plášte a čaká na svojho majiteľa už dlhé týždne.

A pravdepodobne sa aj načaká. Zisťovali sme, koho treba volať v prípade, že takýto pomaly hrdzavejúci kus kedysi pojazdného bicykla špatí okolie. Výsledok: problém je v zámku. Ak je totiž bicykel alebo čokoľvek iné voľne pohodené, zabudnuté, no nezabezpečené, napríklad v mestskom parku, pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP) to po niekoľkých dňoch odpracú.

Ak však ide o kus, ktorý je zamknutý, teda zabezpečený proti krádeži, situácia je iná. Treba vraj osloviť buď mestskú políciu, alebo SMP. Náčelník mestskej polície Marcel Mihalik hovorí, že je možné vyraziť na miesto s pracovníkom SMP, spísať záznam a zámok precvaknúť. Je to však diskutabilné, lebo kým vrak starého vozidla, ktoré nemá platnú technickú kontrolu a zaberá verejné priestranstvo, je možné podľa evidenčného čísla alebo VIN kódu stotožniť s majiteľom a o odťahu ho upovedomiť, pri bicykli také čosi nie je možné. Mierne skepticky sa k tomu stavia i riaditeľka SMP Hana Dupkaničová, ktorá si nevie predstaviť, či by „precvaknutie“ zámku pracovníkom bolo z právneho hľadiska vôbec možné.

Keďže zákon takéto problémy konkrétne neupravuje, je dosť pravdepodobné, že napríklad zabudnuté bicykle na uliciach, pred stanicou alebo obchodmi budú musieť na konci dňa „doriešiť“ tí, ktorí ich budú vedieť buď zrenovovať, alebo speňažiť.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek