Vo vetre pod vysoké stromy nechoďte

Jesenné počasie so sebou prináša aj pomerne časté celodenné fúkanie silného vetra. Nie je to nič nezvyčajné, čo by vzniklo len v uplynulom období. Len stromy sú čoraz zrelšie, staršie a pre človeka potenciálne i nebezpečnejšie. Zisťovali sme, ako sú na tom stromy v lokalitách, ktoré Piešťanci využívajú na rekreáciu či venčenie psov.


Na jar v roku 2018 veterná smršť pováľala na Lide mohutné topole tie zavalili most pre peších. (Autor: pror)

Okrem mestského parku, ktorý je až na časť patriacu národnému pozemkovému fondu v správe mesta, je v Piešťanoch ešte niekoľko plôch, kam sa najmä miestni zvyknú vydať za prechádzkou, športom či venčením štvornohých miláčikov. Sú to najmä lokality pozdĺž Váhu, teda brehy Sĺňavy, ale aj Vážsky ostrov. Tieto lokality spája správca, ktorým je zväčša Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). V prípade Vážskeho ostrova však spravuje len časť územia.

Pýtali sme sa preto, či majú vodohospodári vypracovanú štúdiu, ktorá hovorí o zdravotnom stave stromov. Tú podľa odpovede hovorcu Mariána Bocáka nemajú, no o stave drevín majú prehľad: „Naši pracovníci majú vo svojej pracovnej náplni aj kontrolu stavu drevín, ktorú vykonávajú pravidelne. Ak by počas kontroly identifikovali dreviny, ktoré je nutné odstrániť či orezať a sú rizikové, takéto prípady sú riešené bezodkladne. V prípade rizikových stromov si na zrezanie objednávame vyškolených odborníkov arboristov – stromolezcov.“

Okrem kontroly sa vodohospodári venujú aj údržbe. „Každoročne prebieha údržba krovitého a stromového porastu nachádzajúceho na pozemkoch v okolí Sĺňavy. Pravidelne sa vykonávajú výruby krovia, náletových stromov, orez konárov, a to hlavne v lokalitách, kde je zvýšený pohyb psičkárov, bežcov, rekreantov, a tiež odstránenie suchých stromov a vetiev poškodených vetrom,“ uviedol hovorca SVP.

Ak však vodohospodári chcú strom vyrúbať, potrebujú na to výnimku od okresného úradu. Sĺňava je totiž definovaná ako chránené vtáčie územie v štvrtom stupni ochrany prírody. „Výnimka nám platí do konca roka 2019. Po skončení platnosti budeme opätovne žiadať o novú, keďže máme úseky okolo Sĺňavy, kde ešte plánujeme robiť údržbu stromového porastu, hlavne na ľavej strane Sĺňavy okolo obslužnej komunikácie, úsek od dolnej hate po Montu a ďalej na berme po vodnolyžiarsky vlek,“ uviedol Bocák.

Z pohľadu SVP sú stromy nachádzajúce sa v tomto území v dobrom stave. „V každom prípade, ak sú Slovenským hydrometeorologickým ústavom vydané výstrahy na prudký, búrlivý vietor alebo víchricu, treba rešpektovať odporúčania a nezdržiavať sa v blízkosti alebo pod vysokými stromami, keďže pri takej rýchlosti vetra sa ľahko konár odlomí aj zo zdravého stromu,“ dodal hovorca.

Vychádzku vo veternom počasí isto treba obmedziť aj čo sa týka lokality Vážskeho ostrova. Tam už pred dvomi rokmi Lesy SR vytypovali viac ako tisíc stromov, ktoré sú pre svoj vysoký vek a stav zrelé na výrub. V tomto prípade však ide o skutočne masový výrub, ktorý by bol finančne náročný. Desiatky rokov staré topole by musel správca, v tomto prípade kúpele, nahradiť. Trvalo ďalšie desiatky rokov, kým by sa Lidu prinavrátila súčasná tvár. Či sa tam teda bude vo veľkom rúbať, uvidíme. Behať ani venčiť tam vo vetre radšej nechoďte. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava