Nielen na Výtokoch sa opäť agresívne lienky tlačia do príbytkov

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo / Región
  • 24. októbra 2019, 20:25

Chatári na Výtokoch sa minulé dni pustili do zametania a likvidácie lienok. Opäť nastala ich invázia. Početné kolónie lienok ázijských pristávali na fasádach, ohrievali sa na slniečku. Vyvinuli maximálne úsilie, aby sa na zimu natisli do obydlí. V kotline, v ktorej sa víkendové domčeky a chatky nachádzajú, ich bolo najviac.

(Autor: internet)

 „Tlačili sa dnu všetkými možnými štrbinami a cestičkami,“ uviedla piešťanská chatárka. Ľudia  lienky vo veľkom  zametali, zbierali, odnášali, postrekovali. Lienky boli všade, boli agresívne, štípali, bolo ich príliš veľa na pohodu bývania a chatárčenia. Na jar tie, čo sa stihli zazimovať a schovať, opäť vylezú. Ázijské lienky – a nielen tie na Výtokoch, ale aj v Piešťanoch a v ich okolí v Bzinciach, no i v Senici, v Trnave a ešte v iných mestách a obciach sa cítia ako doma.

Nevítané návštevníčky v chate na Výtokoch. Foto šh

Ázijská lienka (Harmonia axyridis) sa do našich európskych končín dostala ako prostriedok biologického boja. Najčastejšie je oranžová. Môže byť bez bodky, ale na jej krovkách môže byť niekedy aj devätnásť bodiek.  Často sa vyskytuje aj v čiernom prevedení s dvoma až štyrmi červenými bodkami. Ovocinári z Francúzska či Belgicka a tiež pestovatelia ju najskôr  využívali ako biologickú zbraň proti voškám v skleníkoch aj ovocných sadoch.  Tento živočíšny druh sa nekontrolovateľne rozšíril. Pre ľudí v podstate nie je nebezpečná, hoci v sebe ukrýva jed. 

Poštípanie touto malou farebnou bodkovanou háveďou, ktorá sa na našu sedembodkovú lienku podobá, ale vyznačuje sa iným, rôznorodejším sfarbením, riadne štípe.  Jej jed má totiž antimikrobiálne účinky. Je silným alergénom, takže pre ľudí, ktorí trpia alergickými reakciami, môže byť nebezpečná.  Má obrovskú schopnosť rozmnožovať sa, tá je oveľa vyššia ako pri domácej lienke.  Jej invázia pôsobuje, že nielen na Slovensku ale i v Čechách v prípade nedostatku potravy , ktorú ázijský votrelec z Číny hľadá zväčša na listnatých stromoch, kroch, na žihľave a zriedkavejšie i na ihličňanoch, hladné larvy požierajú vajíčka našich lienok.  Obyčajne sa však živí voškami, tých skonzumuje až šesťdesiat denne. Má teda lepší apetít ako napríklad naša lienka semebodková. Ekológovia varujú,  v dôsledku jej prítomnosti v našich končinách výrazne poklesli stavy najmä domácich lienok dvojbodkových.  Stavbou tela o niečo väčšia lienky sedmbodková sa vraj i naďalej vyskytuje v našich zemepisných šírkach vo vhodnejších podmienkach na život.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek