Podarí sa európskemu projektu vyľudniť Bratislavskú cestu?

Rekonštrukcia chodníkov na Bratislavskej ceste v Piešťanoch sa konečne, aj keď s oneskorením, blíži k záveru. Jej podoba, najmä pred Obchodným centrom Domoss, je ešte neistá. Stavba hradená z fondov Európskej únie, o ktorej drobní podnikatelia, ale ani majitelia domov netušili, a teda ju nemohli ešte pred dvomi rokmi pripomienkovať, spôsobuje vrásky na čele jedným aj druhým.


Zákazníci prevádzok parkujú pred Obchodným centrom Domoss a napriek zákazu aj na Hurbanovej ulici. (Autor: vd)

Majitelia domčekov, ktoré pamätajú ešte časy, keď v jednom z nich, oproti Domossu, žil otec a matka vynálezcu Rubikovej kocky, nielenže stratili možnosť akého-takého aj protizákonného parkovania popri ceste prvej triedy, ale uvedomujú si, že tí, ktorí domy prenajali na drobné prevádzky, zamerané zväčša na služby obyvateľstvu, prídu zrejme o pár mesiacov o nájomníkov.

Kto z drobných živnostníkov, ktorí si ledva zarobia na seba, ostane v predajni či v servise alebo v obchode, kde nemôže zaparkovať ani zákazník ani zásobovač, ba ani samotný prevádzkovateľ? A sú tu aj podnikateľské aktivity, ktoré si vyžadujú manipuláciu s veľkými predmetmi či objemným tovarom.

Projekt rekonštrukcie chodníkov, osvetlenia, zelene a cyklochodníka, ktorý bol za minulého vedenia radnice utajovaný pred verejnosťou, sa negatívne premieta do životov i osudov mnohých ľudí. „Opravovňu bicyklov na tejto ulici zatváram, sťahujeme sa oproti Lidlu, tam majú moji zákazníci miesto na parkovanie,“ avizoval ešte počas letných prázdnin majiteľ opravovne. V októbri už na oknách domu neďaleko reštaurácie Vinohrad viseli tabuľky: „Na prenájom.“

„Ďalšia prevádzka, ktorú zatvorili z dôvodu zlého parkovania, je predajňa autosúčiastok,“ povedal nám jeden z pracovníkov neďalekého servisu počítačovej techniky. „Ak by bolo možné spraviť petíciu, podpíšem všetko. Ale my sme tu iba ako nájomníci, tento dom aj vedľajší, kde sme plánovali otvoriť ďalšie služby obyvateľstvu, nám nepatrí, takže sa nemáme ako brániť. Povedzte mi jediný rozumný dôvod, prečo tu zrušili takmer sto parkovacích miest a nahradili nezmyselnými malými ostrovčekmi zelene, ktorá tu aj tak nevydrží. A všimnite si úzky vjazd do vedľajšieho domu. Minule tu na chvíľu zaparkovali policajti, lebo niečo potrebovali, a nedokázali sa sami vmestiť do tohto priestoru. Chodník urobili tak, že podložie tvorí neprimerane hrubá vrstva betónu, pod ktorým sú inžinierske siete. Ak sa niečo pokazí, kto sa cez ten betón preseká či prezbíja k vedeniu,“ pýtal sa rozhorčený prevádzkovateľ.

Jeho kolega nás ešte upozornil na zúženie časti komunikácie na križovatke, kde sa v smere od Žiliny tvoria kolóny v prípade, ak chce auto zabočiť na Teplickú ulici. Stále tam je odparkovaná dodávka. Tam sa môže parkovať? A o pár metrov ďalej nie? Túto stavbu sprevádzajú mnohé nevysvetliteľné otázky.

Zašli sme aj do kaderníctva. Kaderníčka na chvíľu prestala strihať a s rozhorčením opísala svoje trampoty s parkovaním zákazníkov. „Toto sa premietne aj do môjho podnikania,“ skonštatovala s nevôľou.

„Budeme si musieť nájsť parkovanie inde, napríklad pred Domossom, lebo náš dvor je úzky, auto sa doň nevmestí,“ povedal školák odomykajúci si bránu jedného z domov pri tejto frekventovanej ceste.

Mnohí dúfajú, že situáciu sa im podarí nejakým spôsobom vyriešiť. „Teraz naši zákazníci parkujú aj napriek zákazu na Hurbanovej ulici, ale to im pravdepodobne tiež nebudú dlho tolerovať. Niektorí zaparkujú aj pred Domossom, lenže ak si tam dá Domoss rampu, je po jednej z možností. Vidím to tak, že odtiaľto pôjdeme preč, ale to sa fatálne odrazí na našich príjmoch z podnikania, takže sa môže stať, že skrachujeme vďaka hlúpemu projektu, ktorý nezohľadnil potreby ľudí, ktorí tu žijú a podnikajú,“ skonštatoval jeden zo živnostníkov.

Zdá sa, že o pár mesiacov či rokov budú Bratislavskú cestu v úseku od Teplickej po Vrbovskú lemovať domy, na ktorých bránach či v oknách budú oznamy: „Na predaj či na prenájom.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín