Pneumatiky z Váhu odstránili

Do redakcie sme dostali podnet od čitateľky, ktorá si všimla vyhodené pneumatiky v tesnej blízkosti brehu Váhu v Piešťanoch. Na úrovni kúpaliska Eva, teda neďaleko známej dvojice topoľov sa postupne začali hromadiť obrovské gumové obruby kolies.

Do Váhu ktosi navozil pneumatiky z veľkých vozidiel. Foto: Laura Šimová

„V priebehu troch týždňov tam vyhodili päť kusov pneumatík – niektoré už možno zobrala aj voda. Pokúšali sme sa tie pneumatiky aj vytiahnuť, ale sú veľmi ťažké a veľké, jedna je opretá o tie stromy,“ napísala čitateľka, ktorá označila dokonca aj možného páchateľa a žiadosť o odstránenie nelegálnej skládky adresovala na piešťanskú radnicu.

Túto lokalitu však spravuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ktorý napokon vyhodené pneumatiky musel z vody vyberať. „Problematikou, na ktorú upozorňujete, sme sa už zaoberali a pneumatiky boli z toku odstránené našimi pracovníkmi koncom minulého týždňa,“ informoval hovorca vodohospodárov Marián Bocák.

V takýchto prípadoch, kedy na území SVP vznikne nelegálna skládka, vodohospodári nečakajú na žiadnu naplánovanú veľkú údržbu. „Podobné situácie riešime ihneď, hlavne, ak náš poriečny pracovník objaví znečistenie. Niekedy sa nám podarí páchateľa pristihnúť pri čine a takúto situáciu riešime rovno za pomoci príslušníkov policajného zboru. No ak sa jedná o rozsiahlu skládku s neznámym tvorcom odpadu, podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a danou vecou sa ďalej zaoberá Polícia Slovenskej republiky,“ skonštatoval hovorca.

Ako tiež dodáva, vo všeobecnosti a v zmysle zákona platí, že odstrániť odpad by mal jeho pôvodca, čo však v realite väčšinou nefunguje. Preto túto úlohu zastáva príslušná obec, v ktorej katastri sa takáto skládka nachádza.

A tak škoda spojená s úhradou odvozu odpadu vzniká tomu, kto ju ani nespôsobil.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav