Astrofilm po rokoch aj so sledovaním oblohy

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 23. októbra 2019, 10:00

Slnečná jeseň a nočná obloha plná jasne žiariacich hviezd i mesiaca priala tento rok aj návštevníkom 13. ročníka filmového festivalu Astrofilm v Piešťanoch. Pred Kultúrno-spoločenským centrom Fontána ich po dve noci čakal hvezdársky ďalekohľad, ktorým pozorovali nočnú oblohu.


Počas 13. ročníka festivalu Astrofilm pozorovali aj nočnú oblohu. (Autor: vd)

„Po rokoch, keď bola obloha zatiahnutá, sa nám tentoraz konečne vyčasilo a ku kinu prichádzali minulý utorok aj v stredu ľudia na pozorovanie nočnej oblohy. Fotili si mesiac, krásne bolo vidno aj Saturn a ďalšie hviezdy,“ uviedla Drahomíra Výbochová zo Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) Hurbanovo.

Slávnostné otvorenie festivalu sa nieslo v znamení tanca, krstu publikácie, besedy s dvomi generálmi o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ale aj drámou o tomto významnom Slovákovi z roku 1935. „Chceli sme usporiadateľov, ale aj generálov prekvapiť. V úvode im naši tanečníci zatancovali choreografie o vesmíre i vojne a jej nezmyselnosti,“ predstavila skladbu učiteľka základnej umeleckej školy Dagmar Kuběnová. Návštevníkov festivalu privítala moderátorka D. Výbochová a slova sa ujali primátor mesta Peter Jančovič, riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová a generálny riaditeľ SÚH Hurbanovo Marián Vidovenec.

Potom nasledoval vtipne koncipovaný krst publikácie českého astronóma Zdeňka Bardona. Svoju knihu nazval Bačkorový astronóm a aj na jej krst si obul vysoké filcové papuče na pracky. Symbolizovali život astronóma, ktorý si postavil na vlastnej záhrade robotické observatórium, ktoré obsluhuje z tepla domova – v „bačkorách“. Úspešný amatérsky astronóm a tiež astrofotograf robotizoval aj ďalekohľad využívaný českými astronómami. Jeho knihu pokrstili hviezdnym prachom a pribalili mu k nej vtipné rekvizity. Zdeněk Bardon sa zároveň poďakoval nielen svojej manželke, ale aj ostatným spolupracovníkom, ktorí mu pomohli pri tvorbe farebnej publikácie s jeho snímkami aj rozprávaním. Kniha prezentuje jeho celoživotnú cestu od babkiných okuliarových šošoviek až po cestu do NASA. Poradcovi Pavolovi Rapavému, grafikovi Milanovi Lackovičovi, ktorí mu knihu v Piešťanoch pomáhali krstiť, poďakoval osobne i luxusnými astronomickými zábermi.

Po krste nasledovala beseda o M. R. Štefánikovi, ktorú moderovala Mária Galová zo Spoločnosti M. R. Štefánika. Jej hostia – generálmajor Peter Novotňák a generálmajor Svetozár Naďovič – priblížili verejnosti prierez životných osudov Štefánika od vojaka ku generálovi. Zdôraznili najvýznamnejšie momenty Štefánikových najmä diplomatických a vojenských misií a úspechov pri formovaní prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov a pri rozdeľovaní sveta po prvej svetovej vojne. Tento rok uplynulo sto rokov od jeho tragického úmrtia, a tak celý Astrofilm niesol štefánikovskú stopu. Premietli niekoľko filmov zo slovenskej aj francúzskej produkcie venovaných jeho životu a cieľom.

Festival je zároveň prehliadkou tvorby umelcov, ktorým učaroval vesmír, astronómia a veci či deje nadpozemské. Porotcovia počas dvoch nasledujúcich dní mali možnosť zhliadnuť osemnásť súťažných snímok, pričom trom z nich udelili ceny. Cenu diváka získal film s názvom 07:21:26 na orbite autorov Michala Vojsoviča a Tomáša Feča. Primátor Piešťan ocenil snímku Tajomstvo gravitácie z dielne spoločnosti Softmachine a generálny riaditeľ SÚH Hurbanovo udelil cenu filmu Hľadáme tmu z autorskej dielne HaP Prešov.

Všetci, ktorí na Astrofilm prišli, si mohli ešte zgustnúť na prezentácii Marianny Kováčovej s názvom Kozmo a jeho dobrodružstvá, vypočuli si zaujímavé myšlienky Zdeňka Mikuláška, ktorý sa zamýšľal aj nad otázkami typu: „Prečo sa obloha tak páči?“, „Vnímanie hviezd všetkými zmyslami a načo sú nám hviezdy?“ O cestovaní a fotografovaní na potulkách svetom rozprával divákom vo štvrtok Martin Farkaš.

Lahôdkou pre fajnšmekrov bolo rozprávanie astronóma Petra Gömöryho, ktorý odhalil tajomstvá Slnka. Jiří Tesař pripravil multimediálnu prezentáciu Môj priateľ Milan a známa televízna rosnička Miriam Jarošová sa zamerala vo svojom príspevku na vzťah astronómie a meteorológie v minulosti a teraz. V závere festivalu premietli americko-brazílsku sci-fi snímku Ad Astra v hlavných úlohách s Bradom Pittom a Tommy Lee Jonesom.

Po celý čas boli k dispozícii návštevníkom podujatia tri zaujímavé výstavy. Prvou boli kresbičky detí, ktoré sa zapojili do súťaže Vesmír očami detí. Druhá – Apollo 50 – bola venovaná 50. výročiu pristátia na mesiaci (1969-2019), tretia na veľkoplošných paneloch prezentovala M. R. Štefánika ako astronóma, generála, politika, jedného zo zakladateľov prvej ČSR.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf