Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 20. októbra 2019, 12:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, slovenský džez sa prezentuje hlavne na domácej scéne. Viaceré mestá majú džezové alebo hudobné kluby, mnoho obetavých obdivovateľov usporiada koncerty, viacero miest má festivaly. Na džezovej scéne sa pohybuje najmenej tucet slovenských kapiel, ktoré produkujú koncerty vysokej umeleckej úrovne. Mnoho slovenských hudobníkov hrá v kvalitných kapelách v zahraničí.


Jano Babič (Autor: red)

Čo však chýba slovenskému džezu, aby sa presadil do prvej ligy, ktorú bezpochyby v domácich pomeroch hrá? Jozef Brisuda získal na festivale Jazz pod hradom v Trenčíne cenenie Osobnosť festivalu. Spýtali sme sa ho, čo by upevnilo postavenie slovenského džezu v Európe?

„Slovenský džez sa snaží – podobne ako ostatné malé národy, Slovinsko, Chorvátsko a ďalšie – preniknúť na európsku scénu a tie výsledky sú veľmi solídne. Veď akých máme kvalitných klaviristov, solídnych basistov. Americký džezmen Gennie Workman, 80-ročný kontrabasista z newyorkskej scény, povedal: ‚Sledujem európsky džez. Keď počujem, že sa niečo nové, progresívne deje vo svetovom džeze, tak je to v Európe, a hlavne vo východnej Európe.‘ Toto vyhlásil renomovaný hudobník, ktorý je už šesťdesiat rokov na pódiu. Zaujímavý názor, s ktorým môžeme polemizovať, ale rozhodne niečo na tom je. Mladí ľudia sú talentovaní, cestujú po svete, všetko je pre nich otvorené, myslím si, že netreba mať mindráky ani pri porovnaní s inými krajinami. Hráme džez na solídnej úrovni. Zároveň chcem povedať, že nie som revolucionár a nečakám nejaké obrovské zmeny a okamžité výsledky. Džez sa evolučne vyvíja, ľudia hrajú, študujú, ale myslím si, že máme problém práve v školstve. Slovenskému džezu chýba inštitút, ktorý by riadil systematicky džezovú scénu. Ja som absolvent bratislavského konzervatória, kde sa robili pokusy s vyučovaním džezu. Stále ma mrzí, že naši študenti chodia do Grazu, Varšavy, Brna, Prahy. U nás je niekoľko škôl, kde sa obetaví ľudia snažia situáciu zmeniť, ale chýba oficiálne zakotvenie na konzervatóriách a na vysokých školách. Džez je muzika, ktorá konkuruje klasike, je to vážne umenie, ktoré si vyžaduje erudovaných interpretov. Toto vidím problém ako problém ďalšieho vývoja džezu na Slovensku.“

Niet čo dodať. Múdre slová Jozefa Brisudu.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany zavedú svojich poslucháčov vždy do centra diania. Bratislavské jazzové dni sú kultovou udalosťou. Ani ostatné aktivity však neostanú bez povšimnutia. Fermáta vydáva nový album a predstaví ho na turné. V Poprade chcú naštartovať džezovú tradíciu prvým ročníkom festivalu, Kubínska hudobná jeseň privíta kanadského bubeníka Harry Vetro s jeho novým albumom Northern Ranger. Juraj Griglák & Company predstaví na turné nový album From the Bottom, Lukáš Oravec zakončí svoje potulky s medzinárodným projektom 1. novembra v Piešťanoch.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín