V Dubovanoch vystavovali ovocie a zeleninu už po 46. raz

  • Nezaradené
  • 19. októbra 2019, 08:00

Mesiac september má podľa pranostiky v koncovke názvoslovia upozornenie, že je potrebné brať úrodu a podľa možnosti čo najlepšie uskladniť, aby čo najdlhšie vydržala čerstvá a plná vitamínov. Aj členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v Dubovanoch začali zberať úrodu zo svojich záhrad. Samozrejme, tradícia velí, krásne a unikátne výpestky treba vystaviť.

V Dubovanoch záhradkári súťažili aj o najkrajšie jablko. foto: Jozef Marko

A tak v sobotu 29. a v nedeľu a 30. septembra organizovali výstavu ovocia a zeleniny, ktorá si pripísala už 46 čiarku. Aj napriek počiatočným obavám vyvolanými nepriazňou počasia boli organizátori s úrovňou a priebehom výstavy spokojní. 319 vzoriek, z toho 174 zeleniny a 145 ovocia, prinieslo dvadsať pestovateľov – vystavovateľov. Najkrajšiu kolekciu zeleniny dodala Magdaléna Polakovičová. Na druhej priečke skončila Emília Slivová, tretia bola kolekcia zeleniny od Daniely Žilkovej.

V pestovaní ovocia sa tradične najviac darilo Marekovi Talábovi, ktorý si odniesol pomyslený vavrínový veniec. Na druhom mieste sa červenalo ovocie od Vladimíra Končeka a na treťom sa umiestnila rodina pestovateľa Jozef Orsága.

Zaujímavý priebeh mala súťaž o Dubovianske jablko. Z dvadsiatich krásnych exponátov nakoniec zvíťazilo jablko Red Delicious od pestovateľa Mareka Talába.

Naprázdno neobišla ani Iveta Cabadajová, ktorú odmenili mimoriadnou cenou za kolekciou exotického ovocia. Za povšimnutie stála aj kŕmna repa od mladého pestovateľa Martina Kollára alebo kapusta od Marty Mĺkvej.

Od sponzorov dostala organizácia až štyridsať cien, ktoré rozdala šťastným návštevníkom výstavy.

Aj napriek tomu, že bolo vystavených o 77 vzoriek viac ako vlani, usporiadatelia sa už teraz obávajú o budúcnosť nielen výstav, ale i záhradkárskej organizácie. Jej členmi sú totiž prevažne ľudia vo veku nad 70 rokov a mladí o záhradkárčenie, čiže o zdravú zeleninu a ovocie, záujem nemajú. Radšej si ju kúpia v obchodoch, aj keď nepoznajú jej pôvod.

Julián Strečanský

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj