Redukujú odpad, pomáhajú iným – ohromný úspech piešťanskej facebookovej skupiny

Koľko máte doma vecí, ktoré vám kdesi odložené len tak stoja a zapadajú prachom? Možno sú to plne funkčné, nepoškodené veci, možno stačí len dve šikovné ruky a malá chybička je razom opravená. A možno ste už uvažovali, že tieto veci jednoducho zahodíte do koša, nech vám doma nezavadzajú. Ale premýšľali ste o tom, že možno to, čo u vás zbytočne zaberá miesto, niekto iný zháňa? Tak presne takých ľudí združuje facebooková skupina s názvom Pre jedného odpad, pre druhého poklad! Piešťany & okolie?


Sofi Szoke venuje spravovaniu skupiny niekoľko hodín denne. (Autor: sofistica.sk)

V tejto skupine nezištne ponúkajú svoje nepotrebné kusy zariadenia, spotrebiče, oblečenie a služby stovky ľudí. Súčasťou skupiny je už takmer päťtisíc ľudí. Oslovili sme preto jednu zo zakladateliek Sofi Szoke, ktorá nám veľmi ochotne zodpovedala niekoľko otázok a prezradila, aký je cieľ tohto projektu, čo ju prekvapilo, aj to, koľko času denne zaberie manažovať aktivitu takéto množstva ľudí.

Čo je cieľom skupiny Pre jedného odpad, pre druhého POKLAD! Piešťany & okolie?

Cieľom sú ciele. Je ich niekoľko. Ako kultivovaná spoločnosť sme svojím spôsobom povinní zapájať sa do opatery o naše okolie-mesto-krajinu-svet-planétu… Odpad-poklad ako skupina má za účel adresné darovanie vecí a služieb, ktoré vám už neslúžia, sú pre vás nepotrebné, ale sú použiteľné a funkčné a poslúžia iným. Tým pádom eliminujeme množstvo odpadu a kulminujeme konzum.

Kedy, ako a prečo vznikla myšlienka vytvoriť takúto skupinu?

Skupina vznikla verejne presne 14. mája 2019. Myslím si, že takýto nápad a jemu podobný malo a má v hlave veľa ľudí, len to nebolo skonceptualizované. Vyplynulo to z môjho životného štýlu. Žila som „ako v skupine“ aj predtým a verím, že veľa ľudí tiež. Facebook som sa rozhodla použiť ako nástroj šírenia pre jeho dynamiku a preto, že veľa ľudí je na ňom pomerne závislých. Chcela som, aby toto médium slúžilo pre niečo prospešné.

S akými očakávaniami ste do toho išli?

Nie, očakávania som nemala. Mala som otvorené srdce a dúfala som, že „svet a ľudia“ ešte nie sú na tom tak zle, aby tento projekt ignorovali. Verila som, že ľudia chcú robiť veci lepšie. A minimálne budú ochotní vzdať sa vecí, ktoré im už neslúžia, v prospech iných. A nepôjdu rovno do kontajnera.

Bolo niečo, čo vás skutočne prekvapilo? Čo ľudia darovali/vymysleli…?

Ľudia toho navymýšľajú… To by sme vám zapísali celý týždenník :). A s tým sú spojené aj prekvapenia. Ľudia ma prekvapkávajú 🙂 každý deň. Ale teraz vážne, nie neprekvapilo ma nič z toho, čo chceli darovať. Fascinuje ma, čo sú ľudia schopní navymýšľať si, aby získali to, čo chcú. Aké cesty si nájdu a koľko kreativity a času pritom minú. Bohužiaľ, toto je skôr odvrátená stránka projektu. Pracujeme na tom, aby ľudia pochopili, že je to úplne jednoduché. Stačí mať čisté úmysly, upokojiť sa a pochopiť, že všetkého je dostatok. Netreba sa chabrať za vecami, lebo sú zadarmo. Treba si brať veci, ktoré potrebujeme.

Je náročné manažovať päťtisícovú skupinu? Zaberá vám to veľa času?

Zúfalý smiech. Odpoveď: „Áno, je.“ Je to naozaj náročné na trpezlivosť. Moderujeme to traja ľudia. Mám skúsenosť so 16-tisícovou skupinou, ale bol v nej väčší pokoj. Nebola totiž zadarmo :). Zvyšuje to záujem ľudí. Áno, zaberá nám to dosť času, priemerne šesť až osem hodín denne.

Akési odberné miesto tvorí aj obchod Onakô. Čo sa potom deje s neprevzatým tovarom?

Veci, ktoré si ľudia neprišli prevziať, transportujeme do garáže. Garáž je súčasťou projektu a je také mobilné skladisko, odkiaľ prerozdeľujeme veci ďalej. Napríklad idú na burzu pre útulok alebo na akciu s komunitným charakterom, ktorú chceme pravidelne organizovať. Dali sme jej názov „Garážovica“. Prvú akciu chystáme na sobotu 9. novembra. Tu bude možné prísť odovzdať veci po dohode nárazovo. Slúži to pre ľudí, ktorí nemajú čas na FB skupinu alebo na adresné odovzdávanie. Taktiež budú môcť prísť ľudia z komunity a vybrať si veci. A teda tomuto projektu pridáme spoločenský rozmer.

Máte ešte nejakú víziu, čo so skupinou ďalej? Alebo budete rada, keď bude týmto spôsobom fungovať naďalej?

Mám presný plán s cieľmi, ktorý je už v realizácii. Jednou jeho časťou bolo vytvorenie občianskeho združenia Sofistica, ktoré naše aktivity povedie. Cez túto právnu formu dokážeme pomôcť iným komunitám s materiálnou pomocou. Ako? Nie na všetko treba iba peniaze. Vytváraním dopytu, ktorý je na stránke povolený len adminom, a to za účelom pomoci, dokážeme rýchlo zohnať veľa vecí. Pomohli sme už niekoľkým organizáciám. Konkrétnej rodine v núdzi, útulku, atď. Rozvíjame svoje aktivity a snažíme sa šíriť spôsob rozmýšľania. Hľadáme nových partnerov na spoluprácu a spájame sa s ľuďmi v núdzi, ktorí našu pomoc potrebujú. Náš web je www.sofistica.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj