Nánosy pôdy nad Čerencom prinútili vodohospodárov vybudovať hrádzu

Nielen Vrbovčania, ale aj obyvatelia z okolitých obcí sa radi poprechádzajú či pobicyklujú okolo vodnej nádrže Čerenec. Po daždi vedia, že sa zablatia najmä
v úseku nad strážnym domom, kde sa po prívalových dažďoch z okolitých polí valí blato aj na chodníček, čo tu vyšliapali rybári či výletníci. Chodník pozvoľna mizol, nánosy blata sa hromadili tak, že sa vyliali až na príjazdovú cestu, poškodzovali i oplotenie strážneho domu. Bolo s tým treba niečo urobiť.

Cyklisti aj peší sa už nezablatia. foto:SVP

Na úseku, ktorý parí vodohospodárom, no tvorí hranicu medzi pozemkami Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) a Poľnohospodárskym družstvom Vrbové, sa objavili ťažké mechanizmy. Vybudovali tam spevnený chodník.

O sanačných opatreniach informoval hovorca SVP Marián Bocák: „Ide o opatrenia spojené s údržbou a ochranou nami spravovaného majetku. Opakované prívalové dažde v kombinácii s nevhodným obhospodarovaním sklonitého svahu na ľavej strane nádrže spôsobujú opakované transporty erodovanej pôdy nielen na oplotenie strážneho domu, ale aj na príjazdovú komunikáciu k vodnej nádrži, ktorá je v našej správe, prípadne táto končí priamo v nádrži.“

Ako ďalej hovorca uviedol, po vzájomnej dohode so zástupcami Poľnohospodárskeho družstva Vrbové realizuje SVP jednoduché opatrenia na usmernenie povrchového odtoku z polí vytvorením hrádzky z miestneho materiálu spojené s čiastočným obnovením chodníka pre peších a cyklistov a osadením IZT tvárnic chrániacich oplotenie strážneho domu na rozmedzí pozemkov, ktoré sú v správe vodohospodárov a družstevníkov.

„Takto vytvorený priestor je prístupný obyvateľom mesta Vrbové a návštevníkom vodnej nádrže. Nie sme však oprávnení realizovať prípadné investície smerované k budovaniu chodníkov pre peších či riadnych cyklochodníkov,“ dodal hovorca SVP.

Vyjadril tiež nádej, že pozitívny prístup vodohospodárov pri riešení tohto dlhodobého problému nájde kladnú odozvu aj u ostatných subjektov pôsobiacich v tejto lokalite. „Ide najmä o obhospodarovateľov okolitých poľnohospodárskych pozemkov, kde sa nám do budúcnosti vhodným spôsobom obrábania a zvolenou skladbou pestovaných plodín podarí aspoň čiastočne zmienené javy eliminovať,“ skonštatoval Bocák.

Počas prebiehajúcich prác boli zároveň odstránené naplaveniny a sediment z tesnej blízkosti hrádze. Vodohospodári vyčistia časť prístupovej komunikácie patriacej správcovi nádrže vrátane odvodňovacích priekop. „Zároveň sa dlhodobo snažíme o skultúrnenie a spríjemnenie okolia nádrže. Obnovili sme informačnú tabuľu, čiastočne tiež časti oplotenia hrádze poškodené vandalizmom, plánujeme jeho náter, vytvorili sme spevnenú parkovaciu plochu v dotyku s hrádzou. Umožňujeme konania rôznych rybárskych či spoločenských akcií na vodnej nádrži a v jej okolí,“ dodal hovorca SVP.

Nánosy blata sa 25. augusta prevalili až do vodnej nádrže Čerenec. foto: SVP
Erózia pôdy šikmého svahu poľa po prívalových dažďoch. foto:SVK

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav