Biela palica s výbornou bilanciou, no takmer aj s nehodou

Predpažil ruku s palicou do vodorovnej polohy a čakal, či mu vodiči áut dajú prednosť na priechode pre chodcov. Figuranta počas Dňa bielej palice pustila drvivá väčšina z 312 šoférov, no jeden ho takmer zrazil.

Figuranta pustilo 308 vodičov. Foto: am

Tohoročná bilancia Dňa bielej palice v Piešťanoch je 308 ku štyrom. Znamená to, že bezpečne prejsť cez priechod pre chodcov na Hlbokej ulici nechalo figuranta prejsť 308 automobilistov. Len štyria nevidiaceho odignorovali, jeden ho dokonca prudko ohrozil a takmer došlo k nehode.

Niekoľko desiatok metrov však stáli príslušníci policajného zboru, ktorí v reflexných vestách a s terčíkom v ruke zastavovali neporiadnych vodičov, ktorí nezastali. Ako nám policajti prezradili, išlo o dopravno-preventívnu akciu, počas ktorej poväčšine šoférov iba upozornili, ak však išlo o bezohľadnú jazdu, vodič mohol skončiť s pokutovým bločkom. O inkasovanie však nešlo, hlavným cieľom bolo ľudí za volantom upozorniť, že účastníkmi premávky sa môžu stať aj takto zraniteľní jedinci.

Výhovorka vodičov, ktorí nezastavili, znela poväčšine tak, že nevidiaceho figuranta v reflexnej veste nevšimli. Niektorí dokonca nevedia, čo to znamená, keď chodec pred priechodom zdvihne bielu palicu. Našťastie, drvivá väčšina vodičov už to ovláda a práve preto Ján Pastorek, dlhoročný šéf tejto akcie v Piešťanoch priznal, že situácia je lepšia, ako bývala.

Tí, čo nezastavili, no i tí poctiví dostali od dobrovoľníkov aj letáčik, ktorý im problematiku nevidiacich chodcov ešte o čosi viac priblíži.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava