Pustíte nevidiaceho chodca cez priechod?

Elektrické a hybridné vozidlá či nedostatočne označené výkopy, autá či reklamné pútače. Všetko sú tú vážne bezpečnostné problémy pre nevidiacich či silne slabozrakých. Aj na to upozorní celoslovenská osvetová akcia Deň bielej palice, ktorú už zajtra 15. októbra zorganizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. V Piešťanoch bude medzi 10. a 12. hodinou na Hlbokej ulici sledovať, koľkí vodiči nevidiacemu chodcovi dajú prednosť.

Na Hlbokej ulici v Piešťanoch dalo minulý rok nevidiacemu prednosť 180 vodičov.

Celkovom v 50 mestách na 55 priechodoch pre chodcov budú policajti sledovať, či vodiči reagujú na to, keď im dá nevidiaci bielou palicou signál, že chce prejsť cez vozovku. Jedným z vážnych bezpečnostných problémov nielen pre chodcov so zrakovým postihnutím, ale aj deti či seniorov, je narastajúci počet elektrických a hybridných vozidiel. Ako vysvetlila Blašková, pri nízkych rýchlostiach sú mimoriadne tiché, a tak ich ľudia s poruchou sluchu ťažšie identifikujú na ceste. Riešením by mala byť inštalácia zvukovej signalizácie tzv. AVAS, ktorá napodobňuje zvuk spaľovacieho motora. Podľa európskej smernice je tento signalizačný systém povinný pre nové hybridné autá od júla 2019, pre staršie vozidlá od júla 2021. Niektoré štáty pre tento účel vytvárajú podporné finančné schémy. „U nás už jedna takáto výzva realizovaná bola, Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje ku koncu roka ďalšiu, v objeme cca 5 miliónov eur. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska s ministerstvom rokuje o možnosti zapracovať túto požiadavku do pripravovaných aj budúcich výziev,“ uviedla Blašková.

Bielu palicu pre nevidiacich vymyslela Guilly d´Herbemontová. Osobné skúsenosti ju priviedli k úvahám, ako u nevidiacich znížiť nebezpečenstvo úrazu a tým aj ich závislosť na iných. Inšpiráciou sa jej stali biele palice, ktorými policajti riadili dopravu na parížskych križovatkách. Ako oficiálny znak nevidiacich vo Francúzsku bola napokon biela palica prijatá v roku 1931. Postupne sa rozšírila do celého sveta a dnes je aj napriek množstvu elektronických pomôcok najspoľahlivejším nástrojom na orientáciu nevidiacich. Od roku 1964 si na podnet Svetovej únie nevidiacich (WBU) pripomíname každoročne jej význam.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav