Elektrárňu zaplnili obrazy plné energie

Do priestorov, ktoré už viac ako storočie nesú posolstvo energie, pribudla výstava energiu zachytávajúca. Pútnička – energia svetla galériu piešťanskej Elektrárne zdobí od utorka 8. októbra, kedy výstavu slávnostne otvorili podvečernou vernisážou. Autorkou diel je umelkyňa Jitka Bezúrová – Mošková.

Návštevníkov upútala technika i obsah. Foto: am

Akademická maliarka Jitka Bezúrová – Mošková, absolventka výtvarného umenia u profesora Albína Brunovského, bola ohromená priestormi historickej elektrárenskej budovy. „O Elektrárni som vedela, že existuje, no keď som sem po prvý raz prišla, realita predčila moje očakávania. Od prvého momentu som tento priestor mala v očiach a snažila som sa vybrať obrazy tak, aby potešili, zažiarili,“ povedala autorka. Do Elektrárne priniesla obrazy vytvorené v poslednom období, len jediný je starý takmer desaťročie.

Výstava nesie názov Pútnička – energia svetla a akéhosi ducha tejto historickej budovy sa vďaka nim skutočne podarilo vyzdvihnúť. Tie pozitívne, žiarivé sa striedajú s takými, ktorých dominantou je tmavá farba. Jeden z obrazov je aj voľným portrétom vynálezcu Nikola Teslu. „Z týchto diel energia sála a my sme veľmi radi, že ich môžeme v priestoroch Elektrárne vystavovať, povedala Katarína Hallová, riaditeľka Elektrárne.

Do piešťanskej budovy sa umelkyňa dostala aj vďaka Medzinárodnému klubu žien v Piešťanoch, pod ktorého záštitou sa výstava uskutočnila. Počas vernisáže sa preto hosťom prihovorila aj predsedníčka klubu Alžbeta Žofajová. Pripomenula, že autorka patrí k významným predstaviteľom výtvarného umenia, vstúpila na scénu po roku 1985 a možno ju označiť za strednú generáciu, ktorá najmä v oblasti grafiky formovala český a slovenský vkus, ale tiež európsky vkus. Doposiaľ mala viac ako 25 samostatných a zúčastnila sa viac ako 40 spoločných výstav a projektov doma i v zahraničí. A. Žofajová citovala aj slová Tamary Žiškovej, ktorá bola predtým kurátorkou výstav autorky. Žišková uviedla medzi iným aj to, že umelkyni nestačí jedna forma estetického vyjadrenia. Nie všetko sa dá totiž povedať obrazmi, keďže farby a čiary majú svoje vymedzenú možnosť expresie.

Jitka Bezúrová – Mošková predstavila svoje diela.

Narážala na to, že J. Bezúrová – Mošková je tiež autorkou poézie. V roku 1999 jej vyšla zbierka básní Svetlo s vlastnými ilustráciami, a práve prednes niektorých básní z tejto knihy bol súčasťou utorkovej vernisáže.

V jej závere prišiel čas aj na divácke otázky, kedy autorka prezradila, aké bolo študovať u majstra Brunovského, akým spôsobom ju formoval jeho názor, ale dostala sa aj k téme, prečo si založila súkromnú výtvarnú školu. To, čo sa vo svojom živote v oblasti umenia naučila, totiž chcela odovzdať ďalej.

Výsledky tvorivej práce autorky si môžete prezrieť v Elektrárni, pričom výstava potrvá do 24. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav