Prezident PFK Ján Stachura: Našou filozofiou je dlhodobé zapracovanie odchovancov do A-tímu

  • Šport / Futbal
  • 13. októbra 2019, 11:18

Jesenná časť futbalovej sezóny sa preklopila do druhej polovice a zatiaľ sa všetky A tímy držia v hornej polovici tabuľky. Futbalový klub PFK Piešťany je podľa slov prezidenta klubu Jána Stachuru na najbližšie obdobie stabilizovaný, no podpora miestneho športu vo všeobecnosti má pred sebou dlhú cestu. Viac prezradil v rozhovore.

J. Stachura (vľavo) spolu s kanonierom A-tímu Jozefom Glosom. © PFK

Začnime futbalom. Pri jednotlivých tímoch sa premiešali tréneri, z dorastu prešiel do A-tímu Martin Javorka, ktorý vytvoril tandem s Martinom Krajčovičom, U19 prebral Cyril Stachura, starších žiakov Szilárd Petényi. Čo bolo cieľom?

Strategickým krokom bolo posunutie trénera dorastu k tímu mužov. Jedným z hlavných dôvodov je, že sem prešlo mnoho jeho bývalých zverencov z dorasteneckej kategórie a našou filozofiou je dlhodobé zapracovanie vlastných odchovancov do A-tímu. Szilárd Petényi sa vrátil ku kategórii, kde niekoľko rokov už pôsobil a Cyril Stachura bol ako najskúsenejší tréner poverený vedením staršieho dorastu, ktorý je našim kľúčovým mládežníckym tímom. Zároveň sa snažíme zdvojovať trénerské posty, aby každé družstvo malo postupne okrem hlavného trénera aj asistenta. Je to dôležité, ak chceme zvýšiť kvalitu tréningového procesu, a takisto reakcia na neustále sa zvyšujúci počet detí v jednotlivých kategóriách.

Po postupe do piatej ligy sa šepkalo o víťazstve v súťaži. Muži vstúpili do jesennej časti prehrou a zaznamenali aj viaceré straty bodov, najmä v domácich zápasoch. Aké sú vízie vedenia, je ešte boj o postup reálny?

Boj o postup je určite stále reálny, zároveň ho však nekladieme za podmienku. Piata liga je veľmi kvalitnou súťažou, a keď chceme dávať čo najviac príležitosti mladým hráčom, musíme rátať s tým, že ich vývoj nebude bezproblémový a lemovaný len víťazstvami. Zároveň však chlapcom verím v tom, že progres bude značný už túto sezónu. Ak by nakoniec vyšiel aj postup, bolo by to niečo fantastické. Ako som však povedal, nie je to podmienka. Klub sa nachádza v situácii, keď je stabilizovaný a na veľmi dobrej a zdravej ceste, tréneri majú našu plnú dôveru a sme trpezliví. Verím, že skôr či neskôr sa do štvrtej ligy, ktorá je našim pomysleným cieľom dostaneme a budeme v nej robiť dobré meno piešťanskému futbalu.

Prišli aj posily, súpisku doplnili viacerí hráči dorastu, bude to stačiť alebo sa cez zimnú prestávku posilní A-mužstvo?

Družstvo ostalo viac-menej pokope a bolo doplnené o hráčov dorastu. Hľadali sme ešte niekoho skúseného, kto by dokázal byť vzorom pre mladých a potiahnuť ich, čo sa nám však nepodarilo. Našou prioritou bol návrat miestneho odchovanca a bývalého ligového hráča Jaroslava Prekopa, ktorý sa však na poslednú chvíľu rozhodol predĺžiť angažmán v Rakúsku. To nám urobilo trochu škrt cez rozpočet, keďže už bol pokročilý čas prestupového obdobia. Nechceli sme priviesť nasilu niekoho nevhodného, takže tento cieľ – priviesť jedného či dvoch skúsených kvalitných hráčov presúvame do zimného obdobia.

Aké sú ambície dorastu, keď vieme, že vyššie sa už postúpiť nedá? Zatiaľ v silnej konkurencii bojujú statočne. Najmä U17 prekvapila, keďže sa chvíľu pohybovali na čele tabuľky.

Ambíciou je stabilizovanie družstva v tejto súťaži na dlhé roky a vychovávať hráčov pre družstvo mužov. Pre mňa osobne je väčším prekvapením postavenie a celkové fungovanie U19, za čo patrí veľká vďaka trénerovi. S kádrom, ktorý tvoria prevažne mladší hráči dokážu porážať aj bašty futbalu, ktorých ekonomické možnosti sú úplne niekde inde ako naše. Mladší dorast nám robí samozrejme tiež veľkú radosť. Vedeli sme, že družstvo je kvalitne poskladané, majú skúseného trénera, takže len potvrdzujú naše predpoklady a zároveň sú dôkazom ako veľmi sa skvalitnila naša práca s mládežou.

Ešte zaujímavejšia situácia vyzerá byť u žiakov, ktorí majú dokopy 5 tímov (U15, U13, U15B, U13B, U12C). Zvládajú toľko zápasov alebo máme naozaj takú širokú základňu?

Máme jednoznačne širokú základňu. Toľko družstiev máme preto, aby sme dokázali poskytnúť dostatočnú zápasovú prax a priestor na rozvoj každému hráčovi. Je to o skvalitnení práce s mládežou, čo sa odráža aj na počte hráčov a na ich výkonnosti. Dôkazom sú vysoké súťaže, ktoré naše družstvá hrajú a spôsob, akým ich hrajú. Okrem družstva U15B sú všetky žiacke, dorastenecké aj prípravkárske družstvá umiestnené do 6. miesta, čo svedčí o obrovskej vyrovnanosti a koncepčnej práci s každou vekovou kategóriou. Postupne sa dostávame do situácie, keď dokážeme naplniť v každom ročníku 20 hráčov, čo v klube nemá obdobu. Počtami môžeme konkurovať najlepším klubom. Od najmenšej kategórie 5-ročných prípravkárov až pod 19-ročných dorastencov.

S množstvom zápasov však rastú aj výdavky na trénerov, výjazdy a podobne. Dokonca dorast cestuje do talianskej Verony na medzinárodný turnaj. Vyzerá to tak, že klub je finančne sebestačný.

Dalo by sa to tak nazvať, sme na dobre ceste, aj keď od ideálu máme ešte ďaleko. Dorast aj muži hrajú vyššie ligy oproti minulosti, čo je výrazne poznať na výdavkoch. V súčasnosti však máme dobre obsadený manažment, ktorý sa stará o chod klubu a pracuje na získavaní väčších či menších partnerov, vďaka ktorým dokáže byť klub konkurencieschopný. S nimi a dobrou poctivou prácou ľudí v klube sa postupne posúvame vpred. Nesmieme však zabudnúť, že veľkú časť finančnej záťaže nesú rodičia športujúcich detí. Rodičia prakticky suplujú úlohu samosprávy, ktorá na činnosť klubu prispieva necelým 1% do rozpočtu klubu. Zvyšných 99% musíme nejako zabezpečiť, čo sa chvalabohu vďaka vyššie uvedeným skutočnostiam zatiaľ darí. Čaká nás však ešte mnoho práce a pred nami je mnoho ďalších výziev.

Napríklad?

Pre ilustráciu uvediem, že momentálne sa nám jednu výzvu podarilo splniť a dokázali sme konečne zabezpečiť financie a prijať do pracovného pomeru upratovačku, ktorú sme si nemohli posledné roky dovoliť. Pritom je to základná vec fungovania v takom obrovskom areáli, pre nás však dlho nedosiahnuteľný cieľ, ktorý sa teraz podaril. Okrem toho neustále pracujeme na projektoch, ktoré by zveľadili areál, či už ide o sociálne zariadenia alebo športovú infraštruktúru.

Spolupracujete na projektoch aj s mestom Piešťany, máte s nimi aj nejaké konkrétne dohody?

V posledných mesiacoch sme v reakcii na vypísané výzvy podali projekty na Úrad vlády, na Slovenský olympijský výbor, na Západoslovenský futbalový zväz. Všetko na zveľadenie športovej infraštruktúry a sociálnych zariadení. Mesto nám v týchto aktivitách príliš nepomáhalo, pri poslednom projekte sme dúfali, že žiadateľom o grant bude mesto, čo však z určitých príčin nevyšlo, no bude však pozitívne kvitovať akýkoľvek úspešný projekt.

Štadión je majetkom mesta, ktorý máte v prenájme. Budú sa podieľať spolufinancovaním v prípade úspešného projektu?

Klub nemá dostatok financií na takúto investíciu, tak pevne verím, že áno. V prípade negatívneho stanoviska mesta budeme musieť nájsť pomoc u iných partnerov, nič iného by nám neostávalo. Ale ako vravíte, ide o mestský majetok, my sa o neho staráme najlepšie ako vieme, zastrešujeme všetky revízie, opravy, kontroly a potrebné veci pre fungovanie areálu a budovy, ktorá už niekoľko desaťročí pamätá. Zároveň v tomto areáli fungujeme s klubom, ktorý neustále napreduje, zastrešuje najviac detí v Piešťanoch a v neposlednom rade optimalizuje svoje fungovanie v súlade so zákonom o športe. Verím, že to sú silné argumenty pre prípadnú finančnú pomoc s akýmkoľvek projektom. Koniec koncov, stále ide o zveľaďovanie mestského majetku.

Mesto deklarovalo záujem o výstavbu atletickej dráhy. Ako sa staviate k tomuto projektu, ktorý je v areáli futbalového štadióna?

Jednoznačne kladne, budeme veľmi radi ak sa projekt podarí zrealizovať. S mestom o tejto téme komunikujeme, s primátorom sme si nedávno prechádzali areál a riešili detaily. Pre nás je kľúčové to, aby nám mesto nahradilo trávnaté plochy za bránou, o ktoré výstavbou dráhy prídeme. Máme prísľub vytvorenia náhradnej plochy vedľa umelej trávy, ktorá je vhodná aj vďaka osvetleniu.

V odpovedi na jednu z otázok hovoríte, že rodičia suplujú úlohu samosprávy, lebo tá nepodporuje finančne šport. Pôsobíte ako poslanec mestského zastupiteľstva. Mení sa niečo v športe v Piešťanoch?

Robím všetko preto, aby tomu tak bolo. Pri tvorbe budúcoročného rozpočtu som podal návrh na zvýšenie rozpočtovej požiadavky dotácii do športu. V prípade, že to mesto nezapracuje do návrhu rozpočtu, podám na zastupiteľstve pozmeňujúci návrh. Nie je to však o mne, musí byť na to vôľa v zastupiteľstve, o čom nie som úplne presvedčený, aj keď všetci sa tvária ako veľmi chcú podporovať šport. To poviem na rovinu.

Prebehli už nejaké rokovania?

Prebiehajú už dlhšiu dobu medzi vedením mesta a Asociáciou športových klubov. Mesto dnes vie, že sme trpezliví, ale zároveň vytrvalí v našej aktivite. Nežiadame nesplniteľné, vieme, že navýšenie prostriedkov nemôže byť jednorazovo vysoké. Žiadame však, aby Piešťany nastúpili na postupnú cestu a začali sa robiť systémové kroky. Tie do budúcnosti pomôžu nielen športu, ale aj iným oblastiam samosprávy. Zároveň vnímame pozitívne, že mesto reflektuje dobré návrhy a pomáha aj nepriamou podporou. Napríklad v otázke telocviční, či pri tvorbe projektu plavárne, ktorý je konečne uchopený správne po každej stránke.

Má mesto na to, aby zvýšilo finančnú podporu športových klubov?

Vedenie mesta so mnou nebude súhlasiť, ale jednoznačne áno. Ide o priority a vytvorenie koncepcie. Počúvame, že keď dáme do športu nebudeme kosiť a svietiť, ale to nie je koncepcia. Každému je jasné, že tu máme kapitálové výdavky, ktoré nemôžeme použiť. Prenesený výkon štátnej správy zase odkrojí väčšinu bežných výdavkov. Ide však o to ako naložíme s tým zvyškom. A tu nastupuje určenie priorít a manažérska šikovnosť, schopnosť tvoriť koncepciu, systémová práca. U nás sú všetky financie natlačené len v určitých oblastiach, napríklad v kultúre. Iné mestá si s tým vedia poradiť a majú výdavky rozložené rovnomernejšie. Je podľa mňa dosť strategických možností, ako z dlhodobého hľadiska efektívnejšie presunúť financie tak, aby netrpeli iné oblasti a zároveň sa zvýšila podpora športu. Ale to je na dlhšiu debatu.

Vrátil by som sa k futbalu. Vyzerá to tak, že sa do mesta vrátil amatérsky šport, liga malého futbalu má veľký úspech. Čomu to pripisujete?

Rád by som povedal, že nám, ale veľká vďaka a najväčšia zásluha patrí najmä ľuďom, ktorí sa starajú o organizáciu. My len poskytujeme priestory a ihrisko. Je to vynikajúci formát súťaže pre amatérske tímy, každý zápas je natáčaný, má to svoju úroveň a čo je veľmi sympatické, aj divácku podporu. V lete sme tu hostili dokonca Majstrovstvá Slovenska v malom futbale, čo bola veľmi podarená akcia. Verím, že sa vznikom Topligy v Piešťanoch založila tradícia, ktorá vydrží dlho. A ktovie, možno aj iné športy si vezmú príklad.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava