Podoby džezu

  • Hudba
  • 13. októbra 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, odišiel človek. Každá takáto udalosť nesie so sebou ťažké chvíle lúčenia, návaly spomienok, rôznorodosť hodnotení. O to intenzívnejšie, ak odišiel človek všeobecne známy, úspešný, oslavovaný, ale zároveň nie všetkými obľúbený. Myslím si, že najmenej polovica spoločnosti tohto človeka stretla. Tej druhej sa určite dotkol svojou hudbou aspoň pasívne prostredníctvom nahrávok a koncertmi v televízii.


Jano Babič (Autor: red)

Karel Gott bol šesť desaťročí na hudobnej scéne v rôznych formách. Prešiel profesionálnym i osobnostným vývojom. Mnoho mojich rodákov si pamätá jeho koncert v piešťanskom amfiteátri. Nádherný letný večer, vypredané hľadisko, Orchester Gustava Broma a mladý spevák, sprevádzaný zvesťou o vychádzajúcej hviezde. V pražských kaviarňach mal už svoje renomé a stával sa hľadaným sólistom. Aj v Piešťanoch spieval džez. Repertoár tvorili džezové štandardy a aj jeho prvé nahrávky, rozhlasové i televízne, potvrdzujú jeho skvelú interpretáciu džezu.

Prichádzali ponuky a s nimi snahy rôznych značiek prisvojiť si jeho ojedinelé schopnosti. Popularita dosahovala čoraz väčších rozmerov a aj hlas sa priklonil týmto požiadavkám. Svet doslova zaplavil svojím „bel cantom“, pre ktoré písali hity renomovaní skladatelia a zmluvy predkladali svetoví producenti. Nielen svet hudby ho pohltil, ale bol „značkou“, ktorou by sa radi prezentovali aj vtedajší verejní činitelia a politici. Tu bolo ťažké odmietnuť vplyvy totalitného režimu, ktorý spracovával popularitu umelcov a športovcov podľa svojich kritérií a pravidiel. Myslím si, že aj tento údel ustál Karel Gott „bez straty kvetinky“. Šesť dekád vystavený rôznym pohľadom a hodnoteniam išiel za svojou životnou vášňou. Naplnil svoje túžby, svoje predstavy a naplnil aj túžby a predstavy svojich obdivovateliek a fanúšikov. Všetky ostatné pokusy nakloniť jeho dielo a pamiatku na niektorú z politických misiek váh by on sám určite tvrdo odmietol. Titul národný umelec ešte uniesol, ale Rad bieleho leva by asi z rúk štátnych predstaviteľov dnes prenechal niekomu inému… Česť jeho pamiatke!

Hustota džezových aktivít na jeseň rastie. Bratislavské jazzové dni sa uskutočnia 25. až 27. októbra. Ich program si predstavíme v budúcej relácii Podoby džezu. Po polstoročí objavená nahrávka kvarteta Stana Getza bola predmetom našej analýzy len nedávno a je tu ďalšia „pecka“. Záznam hudby Milesa Davisa z 80. rokov pod názvom Rubberband vyjde v tomto roku na oslavu 70. výročia Davisovho albumu The Kind of Blue. Budeme sledovať turné Lukáša Oravca, ktoré sa končí 1. novembra v Piešťanoch. Na svetovej scéne sa tento mesiac objaví ďalšia novinka – klavirista, skladateľ a aranžér Chick Corea poteší nahrávkou z koncertu. Spolu s ním kontrabasista Christian McBride a na bicích nástrojoch Brian Blade. Parádna zostava!

Na stretnutie pri počúvaní Rádia Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav