Na „bárbinách“ ukazuje vývoj módy

Čo si obliekala princezná Diana či ešte stáročia pred ňou cisárovná Theodora? Odpoveď na túto otázku dostanete v Zrkadlovej sieni Domu umenia Piešťany. Až do 3. novembra je tam vystavená zbierka modelov historických odevov inštalovaných na bábikách. Túto výstavu otvorili vo štvrtok 3. októbra slávnostnou vernisážou.

Zmenšeniny dobových odevov sú detailne prepracované. (Autor: am)

Hostia štvrtkovej vernisáže boli usadení neštandardne vo foyeri Domu umenia. Bolo to z toho dôvodu, že exponáty zo zbierky Zdeňky Mudrákovej zaplnili Zrkadlovú sieň nielen pozdĺž stien, ale aj v priestore.

Výstava je súčasťou Piešťanského rendezvous, festivalu českých a slovenských umelcov – hercov, muzikantov, tanečníkov i výtvarníkov, pričom festival oslavuje už 21 rokov pôsobenia. „Je veľmi pozitívne, že sa ukazuje umenie slovenských a českých umelcov. Som rada, že Český spolok sa snaží prispievať a v minulosti sem priviedol niekoľko súborov diel, či to bolo sklo, marionety, alebo teraz móda,“ povedala Jarmila Hudecová z Českého spolku, ktorý výstavu zastrešil.

Po úvodnom slove, počas ktorého vyjadrila obdiv k tisícom čiastkových kúskov inštalovaných na výstave aj riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, sa hostia presunuli z foyeru do výstavnej siene. Tam im autorka a zberateľka porozprávala o jednotlivých kúskoch bližšie, povedala im, odkiaľ a z akých čias odevy pochádzali a kto ich nosil.

Zdeňka Mudráková považuje historické odievanie za svoj celoživotný koníček. Kedysi dávno jej napadlo obliecť svoje bábiky ako princezné, no a dnes ich má približne stovku. Bábiky sú pre ňu manekýnky, ktoré nosia jej historické šaty. Barbie podľa nej majú ideálnu štíhlosť ako dámy v korzetoch, pričom šaty, topánky a ostatné doplnky vytvára podľa dobových obrazov a kresieb.

Vystavené nájdete odevy, ktoré sa nosili v starovekom Grécku, počas románskej doby alebo v Byzantskej ríši na postave cisárovnej Theodory. Pozrieť si môžete, čo nosila španielska infantka Markéta Habsburská. Širokú zbierku tvoria aj modely z 20. storočia, kde je vystavená bábika vo vychádzkovom kostýme, cestovnom kostýme, plesovej toalete, manekýnka pripomínajúca lady Dianu, ale aj autorkinu mamu.

Okrem toho zbiera aj reálne historické modely šiat, ktoré sú na výstave taktiež prezentované. Krásu a eleganciu týchto modelov môžete v zrkadlovej sieni obdivovať až do 3. novembra.

Zdeňka Mudráková (s kvetmi) návštevníkom priblížila svoje diela.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav