Michalské hody v Pobedime s omšou v krojoch aj s ocenením Dediny roka

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 11. októbra 2019, 10:00

Pobedimské „michalské“ hody sa začali slávnostnou vernisážou výstavy diel obyvateľov obce. Mala názov Tvoriví Pobedimčania a uskutočnila sa vo štvrtok 26. septembra v miestnej svadobke. Bol to iba začiatok hodov, ktoré sa v obci, kde stojí kostol zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi, niesli v dobrej nálade, peknom počasí, ale i v znamení lokší s kačicou. Nechýbala zábava, kolotoče a svätá omša v nádherných ľudových odevoch.

Na sviatočnú krojovanú omšu prišli farníci z Pobedima vyparádení do ľudových sviatočných odevov. (Autor: vd)

Prezentáciu výtvarných, literárnych i diel ľudovej umeleckej tvorivosti diel predstavil po príhovore starostu obce Martina Lednického historik Ivan Pastorek. Súčasťou slávnosti bol kultúrny program a tiež vyhlásenie súťaže Dedina roka, do ktorej sa zapojili aj Pobedimčania.

„V tomto roku 7. septembra sa na námestí SNP v Banskej Bystrici predviedlo v krojoch alebo s niektorou jeho súčasťou až 3882 ľudí zo Slovenska i zo zahraničia. Výkon zaznamenali v Slovenskej knihe rekordov. Nás však veľmi teší, že obec Pobedim bola súčasťou tohto dňa, aj keď sme zmokli a odniesli si to naše kroje a zástava Pobedima. V sprievode i v štyroch zastaveniach sme ukázali, ako Pobiedzanci a Bašovanci hrajú a spievajú. Fotografovaniu i natáčaniu na kamery zo strany divákov nebolo konca. Avšak keď sme vystúpili na pódium, ohúrili sme aj moderátora, ktorý musel improvizovať, pretože ho naše pestrofarebné kroje a toľká kopa ľudí v nich doslova zaskočila. No nakoniec rezignoval, keď nás chcel po prvom verši vyprevadiť z javiska, ale deti z Detskej folklórnej skupiny Štvorlístok zo základnej školy na čele s harmonikárom Jožkom Sýkorom sa nedali a predviedli celé svoje majstrovstvo. Čo sa naučili, to ukázali. Diváci boli spokojní a dali to najavo dlhotrvajúcim potleskom,“ uviedla Eva Pogranová z Pobedima.

Práve jej ako predstaviteľke obce odovzdali na vyhlásení výsledkov mimoriadne ocenenie za ochranu, dokumentovanie a prezentáciu paličkovanej čipky a tradičného ľudového odevu.

„Bolo mi cťou prevziať toto ocenenie za všetkých obyvateľov. Za toto mimoriadne ocenenie je treba poďakovať našim Pobedimčanom, ktorí sa snažia o zachovanie a zviditeľnenie nášho krojového dedičstva prezentáciou na Slovensku i v zahraničí. Rozširovanie povedomia o paličkovanej čipke, učenie paličkovať, obliekanie kroja hlavne na hodových slávnostných svätých omšiach, jeho prezentácia Detskou folklórnou skupinou Štvorlístok, Folklórnou skupinou Pobedimčan, záchrana krojových súčastí, dokumentovanie a veľa iného je v dnešnej dobe veľmi potrebné. K tomuto oceneniu prispelo aj to, ako sme ukázali hodnotiacej komisii našu obec v deň, keď k nám zavítali a zhodnotili všetko, čím naša dedinka žije,“ dodala Pogranová.

Tradičnú svätú hodovú krojovanú omšu celebroval miestny duchovný správca farnosti Ľuboš Tvrdý.

Kňaz Ľuboš Tvrdý posväcuje chlieb náš každodenný… foto:autor

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín