Stojany na bicykle otočili, je v nich viac miesta

Prednedávnom sme v Piešťanskom týždni uverejnili článok o tom, že pred železničnou a autobusovou stanicou v Piešťanoch je nedostatok miest pre bicykle. Pravdepodobne mesto vymyslelo riešenie – stojany, ktoré boli predtým umiestnené pozdĺž cesty, sú dnes otočené a pojmú dvakrát také množstvo bicyklov.

Stojany je teraz možné využívať z oboch strán. Foto: am

V súčasnosti môžu cyklisti využívať iba vonkajšie parkovanie. Pritom ešte v roku 2017 vtedajšie vedenie mesta avizovalo snahu získať nenávratný finančný príspevok a využiť ho na stavbu parkovacieho domu pre bicykle. Malo tým ísť o akúsi druhú etapu výstavby cyklochodníka na Ulici A. Hlinku, pričom parkovací dom by pojal 118 bicyklov a poskytoval i akési zázemie pre cyklistov. Tým sú myslené služby na opravu, umytie bicykla alebo aj lekárnička.

Takto to vyzeralo pred časom.

Takýto parkovací dom napokon stavia Trnava. Bude stáť vyše 650-tisíc eur a hotový by mal byť na jar budúceho roka. Po spustení 11-metrovej stavby si bicyklista po vložení svojho dopravného prostriedku vezme lístok a následne pri vyzdvihovaní ho zasa vsunie do prístroja. Celkový automatizovaný proces by mal trvať maximálne 30 sekúnd.

Zaujímalo nás, či mesto neplánuje ešte nejakú novinku pre bicyklistov. Hovorkyňa piešťanskej radnice Drahomíra Moretová nám priblížila, že plochy predstaničného priestoru sú vnímané z funkčno-architektonického hľadiska ako jedna z najexponovanejších lokalít v meste. Tiež pripomenula, že v tejto súvislosti organizovalo Mesto Piešťany ešte v roku 2006 verejnú architektonickú súťaž na riešenie týchto plôch. V zmysle víťazného návrhu boli odbornou porotou odporučené závery pre sledovanie vymedzených plôch pri ich dobudovávaní, na základe čoho mesto v roku 2008 zabezpečilo spracovanie podrobnej dopravnej štúdie lokality predstaničného priestoru.

„V rámci širšieho pohľadu na riešenie dopravy je, samozrejme, sledovaná aj otázka cyklodopravy. Keďže pozemky v bezprostrednej blízkosti stanice sú vo vlastníctve viacerých právnických, resp. i fyzických osôb, mesto momentálne nemá pripravenú v danom priestore podrobnú dokumentáciu riešenia nejakej časti, kde by sa umiestňovali aj cyklostojany. Určite ich umiestňovanie bude sledované pri všetkých pripravovaných investičných zámeroch. Jedným z nich je výstavba budovy spoločnosti Arriva,“ uviedla hovorkyňa. Z toho vyplýva, že akási obnova autobusovej stanice by predsa len mohla nabrať reálne kontúry. O vyjadrenie sme požiadali aj túto spoločnosť, no do uzávierky sme odpoveď nezískali.

Napokon, samotné mesto si tiež objednalo projektovú dokumentáciu týkajúcu sa obnovy Dopravnej ulice, čo by v budúcnosti mohlo prispieť k zlepšeniu podmienok tých, ktorí využívajú ekologickejšie formy dopravy.  

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel