Víťazi gastro a beauty štafety získajú rovnošatu

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 9. októbra 2019, 10:00

V Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch prežili deň otvorených dverí naozaj tvorivo. Záujemcovia o štúdium, ich rodičia, ale aj susedia z „mojmírky“ si mohli zasúťažiť v gastro i beauty štafete. Tam sa ukázalo, kto vie oddeliť žĺtok od bielka či šošovicu od hrachu rýchlejšie ako Popoluškine holuby.

Na Dni otvorených dverí svoje umenie prezentovali aj cukrári. (Autor: vd)

Víťazi z radov súčasných deviatakov, ktorí nastúpia v septembri do školy, získajú zadarmo pracovný odev. Takže ich rodičia ušetria na kuchárskom rondone či nohaviciach a čapici alebo cukrárskej a čašníckej rovnošate.

„Naša škola otvorila svoje brány v tomto školskom roku po prvýkrát vo štvrtok 3. októbra pre záujemcov o štúdium v budúcom školskom roku, pre ich rodičov a výchovných poradcov,“ povedala zástupkyňa školy Janka Maráčková.

Študenti tejto najstaršej strednej školy v Piešťanoch prezentovali svoje získané zručnosti v odboroch kuchár, čašník-servírka, cukrár, cukrár-kuchár, kaderník, kaderník-vizážista, barbier a kozmetik. Ale nielen to. „Súčasťou dňa otvorených dverí bola aj gastro a beauty štafeta, v ktorej si nádejní budúci študenti mojmírky mohli vyskúšať správne nastretie príborov na stôl, oddelenie vaječného žĺtka od bielka, maľovanie medovníkov, rýchle oddelenie pomiešaných strukovín, správne odhadnutie množstva tekutiny či nanesenie rúžu na pery a namaľovanie líčok modelky v časovom limite, nalakovanie nechtov, zapletenie vrkoča alebo vytvorenie účesu Mickey Mouse,“ dodala J. Maráčková.

A veru bolo poriadne veselo, veď mnohí žiaci základných škôl robili tieto úkony prvýkrát v živote. „Všimla som si, že k nám prišiel v sprievode svojej mamy jeden žiak z Lančára, ktorý si dal mimoriadne záležať na zdobení medovníka. Bolo vidno, že má o gastronómiu záujem a už odmalička ho jeho mama vedie v kuchyni, kde vraj každú nedeľu doma pečú. Ten chlapec sa mi zdôveril, že na svojom konte má už aj zhotovenie torty. Je to motivujúce, keď pedagóg vidí takéto dieťa. Vidno, že v tejto rodine sa deťom venujú, že vyrastajú v motivujúcom prostredí. Veľmi šikovných žiakov máme aj od Radošiny či Nižnej, z tých smerov ešte prichádzajú žiaci z dobrých rodín, s ktorými sa dá potom v škole veľmi dobre pracovať. Majú záujem, radi a pozorne sa vzdelávajú. To je už dnes vzácnosť,“ skonštatovala riaditeľka školy Anna Zálešáková.

Návštevníci okrem súťaženia a dobrej nálady mohli získať rôzne zaujímavé informácie o tejto škole. „Škola je lídrom v zavádzaní systému duálneho vzdelávania v gastro odboroch v rámci celého Trnavského samosprávneho kraja. Gastronomické prevádzky v Piešťanoch a okolí čakajú na ďalších študentov, ktorých chcú vzdelávať v budúcom školskom roku a môžu im poskytnúť to najkvalitnejšie odborné vzdelanie spojené s možnosťou profesionálneho rastu už počas štúdia, s finančnými benefitmi, prípadne aj možnosťou prvého zamestnania,“ uviedla zástupkyňa. Riaditeľka školy A. Zálešáková dodala, že o žiakov je naozaj veľký záujem v Piešťanoch i okolí, zmluvy majú s viac ako tridsiatimi spoločnosťami, ktoré študentom Strednej odbornej školy obchodu a služieb poskytujú duálne vzdelávanie.

Tých, ktorí nestihli prísť na tento deň otvorených dverí, radi privítajú žiaci a zamestnanci školy na tradičnej vianočnej výstave v dňoch 4. a 5. decembra. Tá bude ako vždy vo veľkom štýle.

Budúce kaderníčky strihajú a účesy zhotovujú v stredisku na Vŕšku. foto:autor
Vitajte v Strednej odbornej škole obchodu a služieb, čo vám ponúkneme? foto:autor

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav