Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. októbra 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pred pár mesiacmi mi zazvonil telefón. „Ahoj, Jano, kde si?“ Ťažko som rozoznával hlas, ale z ďalšej vety mi bolo jasné… V Piešťanoch je môj vzácny priateľ, s ktorým len vďaka technickým vymoženostiam internetu z času na čas komunikujem…


Jano Babič (Autor: red)

Viktor Zappner, džezový klavirista, absolvent nitrianskej univerzity, žije od sedemdesiatych rokov v Austrálii. Stretli sme sa na Winterovej ulici – „Príde aj Johny,“ zvestuje mi dobrú správu. Johny Akay, džezový gitarista, pracoval v Piešťanoch ako technik, v 70. rokoch odišiel do USA.

Viktor žije s rodinou v Tasmánii, je univerzitným profesorom, organizuje každoročne renomovaný Devonport Jazz festival na juhozápadnom pobreží Tasmánie. Johny žije v New Jersey. Po rokoch na Winterovej ulici v Piešťanoch sa stretli ľudia s obrovskou životnou skúsenosťou. Každý kameň v meste pripomína nejakú udalosť z čias, keď tu žili. Od kúpaliska Eva, cez hotely, v ktorých hrávali, cez park, kde randili… a hodnotili svoje možnosti či splnenie svojich želaní v krajine, kde vládol komunistický diktát umocnený „normalizačným“ terorom.

Nakoniec sa rozhodli odísť. Nebolo jednoduché obísť ostnatý drôt a ozbrojených strážcov hraníc. Ocitli sa v neznámom svete, bez adresy trvalého pobytu, bez peňazí, bez priateľov, bez akejkoľvek istoty. Jediná nádej boli ľudia, ktorí ich prijali a neukázali im nápis „choďte domov“… Prežili užitočný život naplnený prácou, hudbou, v spoločenstve úprimných priateľov. Cudzia zem sa im stala domovom. Odišli, aby zaistili lepší a slobodnejší život pre seba a svoju rodinu.

Prepáčte, že zneužijem stretnutie priateľov po rokoch na otázku aktuálnu v súčasnosti, oni mi to určite odpustia… Je snaha o lepší život hriech? Je človek, utekajúci pred vojnou a terorom či politickým prenasledovaním ekonomický emigrant? Rétorika a činy niektorých politikov – a, žiaľ, aj ich voličov – uráža podstatu človeka, chrániť ľudskú bytosť.

Milý Viktor a Johny! Ďakujem za nádherné chvíle nášho stretnutia. A nech sa vám u vás doma darí!

Jesenná melanchólia je živná pôda džezu. Preto aj jeho výskyt je v tomto období častejší. Trenčiansky festival Jazz pod hradom je minulosťou a aj dôkazom jeho oprávnenej existencie. Bratislavské „džezáky“ už ohlásili program a niekoľko nových albumov čaká na svoj krst práve na začiatok októbra. Miloš Biháry zahrá v štúdiu Slovenského rozhlasu 10. októbra a predstaví album s názvom Don´t Worry Bihary, Jurko Griglák a jeho album From The Bottom (… od podlahy?…) si predstavíme v našej premiére. V utorok 17. septembra zomrel vo veku 83 rokov legendárny džezový klavirista Harold Mabern. Jeho postbopový odkaz zanechal v spolupráci s viacerými osobnosťami.

Na stretnutie pri novinkách džezovej hudby a zaujímavostiach o ich vzniku v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela