V Elektrárni sa hrali stovky detí

Jesenné počasie už vonkajším aktivitám praje menej. Keď prší, najlepšie je skryť sa niekde do tepla. Hrania chtivé deti však k tomu potrebujú aj zábavný program, aby sa nenudili. V sobotu 28. septembra im ho v Elektrárni Piešťany pripravilo niekoľko organizácií.


Tri hodiny plné hier prilákali do Elektrárne rodiny z Piešťan i okolia. (Autor: am)

Už po desiaty sa totiž aj na Slovensku oslavoval Svetový deň hrania. V Piešťanoch sa spojilo hneď niekoľko organizácií – občianske združenie Vedecká hračka, Materské centrum Úsmev, Centrum voľného času Ahoj, Legovňa i Nadácia ZSE, ktoré spoločne vytvorili pre deti nezabudnuteľné tri hodiny plné hier a najrôznejších aktivít.

V Elektrárni v sobotu nechýbali tvorivé dielne, kde deti pracovali aj s typickými plodmi jesene, gaštanmi. Na kobercoch mali pripravené kone, stajne, hospodárske zvieratá, rôzne skladačky, kocky, ale aj parádne autá. V detskej kuchynke si malí kuchári a kuchárky vyskúšali zapnúť sporák, ohriať jedlo v mikrovlnke a naservírovať ho rodičom. Samozrejmosťou bol kávovar, v ktorom sa dokonca točilo niekoľko zrniek ozajstnej kávy.

Najmenší si mohli nacvičiť motorické zručnosti v Montessori kútiku. Pripravené boli rôzne drevené farebné skladačky, obrázkové skladačky, ale aj minitričká, na ktorých sa učili zapínať gombíky.

Staršie deti si spolu s rodičmi potrápili hlavičky pri spoločenských hrách. Zahrali si šachy, človeče, ale aj karty. Obrovskému úspechu sa opäť tešilo kreslenie svetlom. V tmavej miestnosti si svetlom na plátno skúsili kresliť malí i veľkí. Zaujímavé boli tiež vedecké hračky, nad ktorými museli premýšľať mnohokrát aj rodičia.

V Elektrárni sa vystriedali stovky detí s rodičmi, pred budovou stáli autá s najrôznejšími evidenčnými číslami. Detské popoludnia, ktoré sa najprv začali ako podujatie Hravá Elektrárňa a tentoraz sa pripojili Svetovému dňu hrania, sa tak stali návštevnícky obľúbenou súčasťou programu tejto inštitúcie. „Máme tu na to vhodné priestory, bola by škoda ich nevyužiť,“ povedala Katarína Hallová, programová riaditeľka Elektrárne, ktorá bola s podujatím spokojná, a prezradila, že určite bude v budúcnosti ďalšie opakovanie.

Cieľom Svetového dňa hrania je okrem iného pripomenúť význam hrania sa v živote každého človeka, prostredníctvom hier oživiť vzťahy v rodinných, susedských, priateľských a iných kolektívoch, ale podľa americkej káblovej televízie Nicklodeon, ktorá stojí za vznikom tohto sviatku, ide o akciu, ktorá má na tri hodiny v jednu jesennú sobotu odtrhnúť deti od obrazoviek televízorov a počítačov a podnietiť ich k zdravšiemu životnému štýlu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj