Po desiatich rokoch začali napúšťať vodnú nádrž pod Štefánikovou mohylou

  • Spravodajstvo / Región
  • 1. októbra 2019, 10:00

Do vodnej nádrže v Brezovej pod Bradlom po desiatich rokoch od jej vypustenia opäť tečie voda. Napúšťanie bude podľa Jozefa Dúcza zo Slovenského vodohospodárskeho podniku trvať podľa prírodných podmienok dva až tri roky. Priehradu v Brezovej pod Bradlom vypustili v roku 2009, pretože hrozila deštrukcia jej južnej hrádze.


Dno nádrže po 10 rokoch vyzerá ako malý les, po jej napustení si však s rastlinami aj stromami voda a vodné živočíchy rýchlo poradia   (Autor: FB Slovenský vodohospodársky podnik)

Slovenský vodohospodársky podnik investoval do jej rekonštrukcie 300-tisíc eur, peniaze pochádzali z eurofondov, z operačného programu zameraného na kvalitu životného prostredia. Predpokladaná hodnota zákazky pred verejným obstarávaním bola podľa Dúcza pôvodne vyčíslená na 700-tisíc eur, zmluva s Váhostavom-SK bola uzatvorená na 390-tisíc eur, napokon sa v priebehu prác podarilo ešte 90-tisíc eur ušetriť.

„Žijeme v storočí, keď si počasie robí čo chce, ekológia je narušená a prívalové dažde nám robia veľké problémy. Táto vodná nádrž je dôležitou súčasťou protipovodňovej ochrany,“ povedal Jozef Dúcz počas dnešného slávnostného začiatku napúšťania vodnej nádrže. Nepoprel, že nádrž bola desať rokov vypustená preto, lebo neboli na jej rekonštrukciu peniaze. Netesnosť hrádze vyriešil dodávateľ podzemnými tesniacimi stenami po celej dĺžke s priemernou hĺbkou 17 metrov, okrem toho pribudlo osem pozorovacích sond na sledovanie hladiny podzemnej vody a úpravou prešla aj koruna hrádze.

Primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran vyjadril nádej, že obnovená a po určitom čase aj napustená vodná nádrž prispeje k rozvoju cestovného ruchu v regióne. Predpokladá, že tam vznikne zázemie na oddych a grilovanie, bonusom pre všetkých návštevníkov tohto kúta Brezovej pod Bradlom je fantastický výhľad na Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle. V území nad hrádzou územný plán mesta podľa primátora ráta s rekreačnými aktivitami.

Vodná nádrž v Brezovej pod Bradlom bola v prevádzke od roku 1985, v rokoch 1997 – 1998 prešla rekonštrukciou. Jej najdôležitejšou funkciou je protipovodňová ochrana. Rozhodnutie o okamžitom vypustení priehrady vydal koncom roku 2009 vtedajší Krajský úrad životného prostredia v Trenčíne, dôvodom bolo podmočenie a havarijný stav južnej strany hrádze.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav