Finálový večer Piešťanského slávika bude už v sobotu

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Podujatia
  • 1. októbra 2019, 09:00

Už v sobotu 5. októbra sa rozhodne o tom, kto sa stane prvým Piešťanským slávikom. Po kastingu, ktorý sa uskutočnil predčasom v Kúpeľnej dvorane, je už jasné, že vyberať bude z čoho.


Slávici - spodný rad zľava: Viktória Parčiová (Myjava), Laura Pospíšilová (Bratislava), Mirka Kazdová (Vrbové) a Chiara Penacchiniová (Piešťany), horný rad zľava: Alica Urcikánová (Hlohovec) a Dávid Jakubovič (Hlohovec). (Autor: Michal Mišík)

„Sama som zvedavá, ako to dopadne,“ skonštatovala iniciátorka podujatia, piešťanská speváčka Daša Libiaková, a pokračovala: „Keďže celý život spievam, rozhodla som sa dať príležitosť aj deťom, aby si vyskúšali, aké to je stáť na pódiu s mikrofónom v ruke, mať za sebou kapelu a pred sebou obecenstvo. Dávame im možnosť, aby sami seba presvedčili, či sa tomu chcú v budúcnosti venovať, pokračovať v štúdiách napríklad na konzervatóriu, prípadne začať spievať s kapelou.“

Už v apríli do všetkých základných a stredných škôl v piešťanskom regióne rozvešali organizátori plagáty, čím popozývali deti vo veku od sedem do sedemnásť rokov, aby si prišli splniť svoj sen a zúčastnili sa súťaže v speve pop-music. Ak budú úspešné, vo finále si zaspievajú s piešťanskou kapelou Coverage. „Na prekvapenie sa nám prihlásili speváci z Bratislavy, Myjavy, Hlohovca, Trenčína či Vrbového a zopár z Piešťan, čo ma trosku sklamalo. Takže od pôvodného zámeru, že súťaž bude len regionálna, sme upustili,“ skonštatovala Libiaková. Kasting bol teraz v auguste a ďalší chystajú začiatkom septembra.

Ešte počas školského roka požiadali výtvarníkov zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, aby im deti vymysleli logo, respektíve značku pre Piešťanského slávika. „Na konci školského roka sme dostali veľa milých návrhov a vybrali sme si kresbu, ktorú namaľovala Stella Pavlovičová, žiačka učiteľky Kláry Sádeckej. Je hotový návrh na roll-up, ktorý bol pri pódiu už aj na sobotnom kastingu. Počas finálového večera usporiadame výstavu všetkých ostatných návrhov,“ dodala speváčka.

Podľa toho, ako dopadnú kastingy, bude aj finálový večer prebiehať buď bez delenia na kategórie, alebo vytvoria dve kategórie podľa veku spevákov. „Zatiaľ sa nám prihlásilo viac spevákov vo veku od pätnásť do sedemnásť rokov. Verím, že finalisti a víťazi získajú možnosť vystúpiť na podujatiach mesta a okolia. Samozrejme, pripravujeme aj pekné ceny,“ dodala Libiaková.

Daša Libiaková (vpravo) s členmi odbornej poroty. (foto: Michal Mišík )

Ako ďalej uviedla, keďže ide o prvý ročník, určite bude inšpiratívny nielen pre spevákov, ale aj organizátorov, ktorí si takto vyskúšajú, čo treba ešte nabudúce vylepšiť a zmeniť.

Súťažiaci, ktorí prišli do Kúpeľnej dvorany na kasting, zaspievali porote zloženej zo speváčok Ľubice Refkovej, Sashy Mizerákovej a Daše Libiakovej, džezového gitaristu a pedagóga Ondreja Boteka a tiež Jarmily Stanekovej dve piesne, z ktorých jedna musela byť v slovenčine. Deti spievali na mikrofón a so sebou si priniesli aj hudobný sprievod na USB-kľúči. K dispozícii bol i klavír. Jedna zo súťažiacich si napríklad sama hrala na ukulele. Keďže išlo o detskú súťaž, porota nešetrila úsmevmi a pochvalnými gestami či slovami, správala sa naozaj mierumilovne a povzbudivo.

Večer po kastingu zahrala na terase Kúpeľnej dvorany skvelá hudobná skupina Coverage.

Súťaž sa koná v priestore občianskeho združenia Apolin. Projekt zatiaľ podporil Trnavský samosprávny kraj, Mestské kultúrne stredisko Piešťany, Mesto Piešťany, Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany a Rotary Club Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav