Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 29. septembra 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, je jeseň – čas jarmokov. Pozbieranú úrodu treba uskladniť a ostatnú predať. A pochváliť sa, čo sa urodilo, čo sme vyrobili, nedať zabudnúť remeslám a šikovnosti majstrov. Aj dobré jedlo či burčiak patria k lákadlám. Komu sa hlava nezatočí z krásy tanečníc, môže vyskúšať kolotoč. Jednoducho, radosť a pôžitok.


Jano Babič. (Autor: red)

Na konci námestia hrá ľudová kapela, dievčatá v krojoch ponúkajú štrúdľu, oškvarkový chleba, ba i pohár vína. Cena? Koľko dáte! Primáš hrá ako odušu a veľmi dobre. Chlapec. Asi deväťročný. Hrá s takou rutinou a istotou, až neverím vlastným očiam ani ušiam. Nádherné. Ani sa mi nechcelo ísť ďalej, stál som tam ako obarený. Po chvíli som sa predsa len pohol za zvedavosťou.

Prešiel som uličkou medzi stánkami, pozdravil pár známych. Na druhom konci uličky išla rodinka. Rodičia s chlapcom. Asi deväťročným. Mal v ruke reálny model samopalu. Namieril na psíka, živého, a stlačil spúšť. Samopal vydával zvuk strieľajúcej zbrane. Chlapec držal kohútik pár sekúnd, zdvihol zrak a spokojne odišiel. Aj jeho rodičia.

Zostal som tam stáť ako obarený. Deväťroční chlapci. Jeden majstrovsky ovláda husle, druhý má v rukách zbraň a mieri na živého tvora. Čo nás čaká v budúcnosti? To asi majú v rukách títo deväťroční chlapci. A záleží len na tom, ktorých bude viac. A to by sme mali mať v rukách zasa my. Dospelejší…

Jeseň praje džezu. Prebieha viacero festivalov. Veď sú to vlastne džezové jarmoky, kde hudobníci idú so svojím kumštom na trh predviesť všetko, čo sa počas roka naučili, čo vytvorili. V metropole východu sa začiatkom októbra uskutoční Košický jazzový festival, koncom októbra opäť po roku budú Bratislavské jazzové dni. V Trenčíne sa už tento týždeň koná Jazz pod hradom a v budúcej relácii si zhodnotíme jeho priebeh.

Nové albumy sa objavujú ako huby v jesennom lese. Jurko Griglák nahral už svoj štvrtý album a nazval ho From The Bottom, Tomáš Hobzek s kvartetom nahral dosku Supernatural Phenomena. Nový album pod názvom Mauna, ktorého hlavnou témou je Ticho, vydala na značke Slnko Records kapela Longital. V zahraničí, presnejšie v Spojených štátoch amerických, vydala vychádzajúca hviezda džezovej scény Veronica Swift dosku s názvom Confessions.

Informácie a aktuality o dianí na domácej i zahraničnej džezovej scéne nemôžu v relácii Podoby džezu chýbať. Bohatý džezový jarmok v nálade jesenných farieb pokračuje a Rádio Piešťany bude aj tentoraz celkom blízko pri tom.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 alebo v stredu o 23:00 pri kompletnej repríze sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín