Medzi letcami, ktorí dorazili do Lančára, bol aj kozmonaut Remek

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 28. septembra 2019, 00:01

Tri dni a dve noci strávili v Piešťanoch bývalí študenti leteckého učilišťa v Košiciach. Stretávku po 49 rokoch od chvíle, keď sa rozpŕchli do celej republiky na rôzne pozície, im pripravil ich spolužiak Jozef Kováč z Lančára.


Spolužiaci z leteckého učilišťa sa stretávajú každoročne. Vladimír Remek je uprostred. (Autor: vd)

O spestrenie programu sa postarala piešťanská cestovná kancelária. Bývalí košickí žiaci absolvovali výlety na Mohylu M. R. Štefánika na Bradle, navštívili kúpele i lančársky Kostol sv. Michala Archanjela. Absolvovali exkurziu vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch, kde sa cítili ako za starých čias. Medzi dávnymi letcami, z ktorých je ešte jeden stále aktívny, bol i prvý československý kozmonaut Vladimír Remek.

„Pravidelne sa stretávame každý rok. Ja som aj z dôvodu pracovných povinností, keď som pôsobil v zahraničí, nemohol byť na každej zo stretávok, ale to sa zmenilo. Teraz sa teším, že si môžem užiť pekné chvíle so svojimi spolužiakmi a ich manželkami v Piešťanoch a v ich okolí,“ uviedol Remek počas zostupu z lančárskeho kopca Chríb.

Hore v kostole ich privítal správca farnosti Marek Križan, ktorý im odomkol pamiatkarmi chránený kostolík a namiesto kastelána Ľudvíka Ďuriša, ktorý pre chorobu nemohol delegáciu sprevádzať, porozprával o histórii, soškách, nástenných maľbách, dobrých aj zlých anjeloch i o organe, oltári či kazateľnici. Opevnená renesančná stavba pochádza zo 17. storočia, kostol postavili namiesto staršieho gotického spomínaného v roku 1332. Bol i vykradnutý, takže bolo o čom rozprávať.

„Pán farár Križan rozprával tak zaujímavo a s takým zanietením a dobrotou v hlase, že ja, čo som neveriaca, by som po tejto prednáške aj začala chodiť do kostola,“ uviedla jedna zo žien. A hoci partia, ktorá navštívila kostolík, už nemala ani dvadsať, ani tridsať, ba ani šesťdesiat, na vysokánsky kopec vyšla s prehľadom až na dvoch či troch, čo sa trocha viac zadýchali.

Bývalí študenti leteckého učilišťa sa zaujímali i o to, či ešte stále ľudia z okolia chodia na omše každú nedeľu do dominanty nad obcou alebo využívajú iný kostol. Pýtali sa, aká je to tráva, čo rastie okolo. „To je panská tráva, zákonom chránená,“ povedala manželka Jozefa Kováča, ktorá skupinu sprevádzala spolu so štvornohým domácim miláčikom, aby umožnila svojmu manželovi chystať kapustnicu, na ktorú spolužiakov z Košíc zavolali k nim domov. Počasie im prialo, takže v Lančári prežili naozaj pekný deň plný pohody.

Vladimír Remek poskytol Piešťanskému týždňu dlhší rozhovor, ten uvedieme v niektorom z nasledujúcich vydaní. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel