Majú 40 a pretekať ich baví viac než v mladosti

Už ôsmy rok sa na prestížnej svetovej regate veteránov vo veslovaní zúčastňujú aj veslári z Piešťan. Tento rok sa z maďarského jazera Velence prvýkrát vracajú domov s najvzácnejším kovom. Zlatú medailu pre piešťanský klub VK Sĺňava vybojoval dvojskif s posádkou Monika Šimunová a Peter Strečanský. Trať dlhú jeden kilometer zdolali v čase 3:34 min. Súťažili v kategórii B, čo znamená, že priemerný vek posádky je od 36 do 43 rokov.

Úspešní veslári Monika Šimunová a Peter Strečanský. © VK Sĺňava Piešťany

Úspešní aj po dlhej prestávke

Zaujímavosťou je, že kým Peter Strečanský sa venuje veslovaniu so 7 -ročnou prestávkou viac než tri dekády, Monika Šimunová sadla do lode vlani po 20-ročnej pauze a so serióznou prípravou na veteránsku regatu začala len tento rok. „Nápad ísť na tento svetový pretek sa zrodil v Petrovej hlave,“ hovorí čerstvá štyridsiatnička. „Najskôr som mala obavy, ako sa príprava dá zladiť so starostlivosťou o malé deti, veď len vlani sa nám narodilo bábätko. Ale s pomocou celej rodiny, vrátane mojej 80-ročnej mamy sa dalo sadnúť do lode častejšie.“ Peter Strečanský sa okrem svojej práce venuje hlavne príprave starších žiakov a v rámci časových možností vlastnému tréningu. „Moniku poznám už od našich mládežníckych čias a na jar keď sme sadli spolu do lode, som vedel, že napriek dlhej prestávke nezabudla veslovať Od prvého záberu sme si sadli ako sa na správnu posádku patrí. A hoci bola na štarte nervózna, od prvého tempa sme dali do toho všetko a v závere, aj keď už dochádzali sily a súperi mohutne finišovali, sme to nakoniec zvládli. O to väčšiu radosť som mal, že pri tejto prvej zlatej medaile pre klub VK Sĺňava Piešťany bol môj otec a syn, ktorým veľmi ďakujem za podporu.”

Zabojovali všetci pretekári

Okrem prvého miesta miešaného dvojskifu si z Velence priniesli piešťanskí veteráni domov ďalšie skvelé miesta. Peter Strečanský obsadil tretiu priečku na skife, spolu s Marošom Slobodom obsadili štvrté miesto v mužskom dvojskife. Treba dodať, že tento pretek veslovali v kategórii A s mladšími veslármi (priemerný vek posádky je 27-36 rokov).

Darilo sa aj ženským posádkam, štvorka žien Petra Zahradníkova, Marie Novotna, Erika Jurgová, Adriana Piknová obsadila štvrté miesto v kategórii C (vek posádky je od 43 do 50 rokov) rovnako ako piešťanská mužská osemveslica Marian Klčo, Branislav Jurga, Marian Obert, Milan Rusnák, Peter Strečanský, Eduard Drlička, Maroš Sloboda, Andrej Vičan s kormidelníčkou Ľubicou Obertovou.

Dvojskify mužov v kategórii C doveslovali na piatom Jurga Branislav, Andrej Vičan a šiestom mieste Marián Obert, Marián Klčo.

Nedeľa 15.septembra bola venovaná zmiešaným posádkam. Tu okrem spomínaného zlata vybojovali tretie miesto na párovej štvorveslici (Erika Jurgová, Adriana Piknová, Branislav Jurga, Andrej Vičan). Zmiešaná osemveslica, Adriana Piknová, Erika Jurgová, Marie Novotná, Petra Zahradníkova, Branislav Jurga, Marián Obert, Marián Klčo, Andrej Vičan, kormidelník Lubica Obertova ukončila našu účasť na pretekoch piatou priečkou.

O regate

V poradí 46 svetová regata veteránov sa konala počas piatich dní od 11. do 15. septembra v Maďarsku na jazere Velence. Zúčastnilo sa jej viac než 3500 pretekárov z 52 krajín sveta, najmladší mal 27 a najstarší 93 rokov.  Rozhodcovia štartovali posádky každé tri minúty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj