Zreštaurovali plagáty prehistorických zvierat a človeka

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Knihy / História
  • 27. septembra 2019, 12:13

Balneologickému múzeu Imricha Wintera sa podarilo zreštaurovať štyri plagáty s reprodukciami malieb významného českého maliara a grafika ZdeňkaBuriana (1905 – 1981).Plagáty sú zaradené v prírodovednej zbierke múzea a slúžili ako školské pomôcky a využívali sa pri výučbe.


„Sídlišté pračlověka ze starší doby kamenné“, stav po zreštaurovaní (Autor: Eva Drobná/Jana Krajčovičová)

V súčasnosti ide už o zberateľské artefakty k dejinám školstva a vzdelávania dokumentujúce vývoj pomôcok školského vzdelávania v Československu a teda aj na Slovensku v 50.rokoch 20. storočia.

Obrázok mamuta pred reštaurovaním.

Na našich plagátoch sú prehistorické zvieratá a ľudia – predchodcovia dnešného človeka. Z. Burian je veľmi známy ilustrovaním dobrodružných a cestopisných kníh, menej známy svojou voľnou tvorbou, ale najznámejší ako „maliar praveku“. Vďaka spolupráci s paleontológmi a zoológmi (predovšetkým Josefom Augustom, Zdeňkom V. Špinarom a V. Mazákom a i.) ale i ďalšími odborníkmi z oblasti antropológie, paleobotaniky a súvisiacich vedných odborov vytvoril pôsobivé rekonštrukcie pravekých zvierat a ich sveta.

Mamut po reštaurovaní.

Reštaurátorka papiera Mgr. art Jana Krajčovičová postupne zreštaurovala súbor štyroch plagátov –  „Mamut“, „Brontosaurus“, „Pithecanthropus“ a „Sídlištěpračlověkaze starší doby kamenné“. Ako školské pomôcky ich vydali v 50. rokoch 20. storočia československé pedagogické nakladateľstvá v Prahe a v Banskej Bystrici.

Brontosaurus.

V rámci reštaurovania vykonala obojstranné čistenie ich povrchov od usadenín a nečistôt, odstránila stopy po hmyze a hrdzi. Potom nasledovalo vlhčenie a predbežné lisovanie. Ďalšou etapou bolo doplnenie chýbajúcich miest papierovinou, scelenie roztrhnutí a zlomov a ich spevnenie a neutralizácia papiera. V záverečnej fáze citlivo vyretušovala doplnené miesta a poškodenia povrchu tak, aby boli farebne zjednotené.

Stav maľby pred reštaurovaním.
A takto to vyzeralo po reštaurovaní.

Cieľom reštaurovania bolo navrátiť plagátom v maximálnej možnej miere pôvodný vzhľad a zamedziť ich ďalšej degradácii. Návštevníci múzea si ich budú môcť prezrieť v hlavnej expozícii múzea. Reštaurovanie sa uskutočnilo vďaka finančnej podpore – grantu poskytnutému Fondom na podporu umenia.

Vladimír Krupa, foto Eva Drobná/Jana Krajčovičová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland