Mamičky upratovali mesto

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. septembra 2019, 08:00

Dobrovoľníčky zlikvidovali čiernu skládku, s ktorou si mesto nevedelo roky dať rady. Staré pneumatiky, ohorky z cigariet, plastové fľaše, ale aj mlieka do kávy, ihly z injekčných striekačiek. To je len krátky výpis odpadkov, ktorými dobrovoľníci v sobotu zaplnili desiatky vriec pri čistení mesta. Skupinka dobrovoľníkov z Piešťan sa tak zapojila do Medzinárodného dňa upratovania.


Skupina dobrovoľníkov upratovala sídlisko Adam Trajan a Malú Vrbinu. (Autor: Rudolf Sivý)

Napriek tomu, že počet účastníkov akcie nepresiahol číslo dvadsať, zanechali po sebe viditeľný odkaz. Vyčistili nelegálnu skládku, ihriská na sídlisku, fontánu pri železničnej stanici aj ďalšie lokality.

Krátko po desiatej hodine je na workoutovom ihrisku medzi panelákmi na sídlisku Adam Trajan ticho. Po trávniku pri detských hojdačkách sa prechádza mladá žena a okolo nej prebieha malé dievčatko.

„Nemôžem ťa zdvihnúť na hojdačku, mám špinavé rúčky” vysvetľuje mamička Petra (31) svojej dcére. Popritom sa zohne na zem, zdvihne gumenými rukavicami ohorok z cigarety a pokračuje ďalej.

„Prišla som, pretože mi záleží na mieste, kde žijeme,” odpovedá Petra na otázku, prečo sa v sobotu dopoludnia rozhodla ísť zbierať odpadky. Nechce, aby jej dcéra vyrastala v neporiadku. Najčastejšie zbiera zo zeme cigaretové ohorky. „Polhodinu čistím jedno miesto od ohorkov, takmer to nie je ani vidieť, pretože ich je tak veľa,” hnevá sa.

Ráno začala Petra zbierať s ďalšou skupinou mamičiek na sídlisku, neskôr sa však oddelila, aby mohla dať skôr dcéru spať.

Čistenie v Malej Vrbine

O niekoľko sto metrov ďalej – pred vstupom do lesíka Malá Vrbina – stretávam ďalšie dve dobrovoľníčky. Jednou z nich je Piešťanka Mária Dudíková. Trojnásobná mamička je na čistenie dobre pripravená. V batohu má okrem plastových vriec na odpad náhradné gumené rukavice. „Odpadky som začala zbierať minulý rok na jar, keď sme sa boli so synmi bicyklovať v Malej Vrbine,” hovorí Mária a popritom začína čistiť vchod do jednej zo zanedbaných atrakcií Piešťan.

Prvý raz v Malej Vrbine nazbierali len s rodinou dvanásť vriec odpadkov, ktoré potom na vlastné náklady odviezli. V sobotu sa rozhodla, že bude koordinovať upratovanie pre skupinu dobrovoľníkov z najväčšieho piešťanského sídliska. Neskrýva však sklamanie, že čakala viac dobrovoľníkov než šesť ľudí.

„V našom vchode som vyvesila aj plagát. Je smutné, že upratovať prišli hlavne mamičky s malými deťmi,” konštatuje M. Dudíková. Ako dodáva, od detstva je naučená poriadku, čistote a jarným upratovaniam. Zobrať vrece do ruky jej preto nerobí problém. Aj ona najviac zbiera ohorky z cigariet. „Nie je to vidieť na počte vriec, ako keď sa zbierajú PET-fľaše, ale je toho veľmi veľa,” pokrúti hlavou a pokračuje v čistení zelene. Veľkým problémom pre ňu je aj zdevastovaná budova bývalej školy na sídlisku, ktorá nie je ohradená. Prespávajú tam bezdomovci, pre zatúlané deti môže byť nebezpečná.

Postupne dvojicu žien v Malej Vrbine dobehne ďalšia trojčlenná skupina dobrovoľníkov, ktorí priviedli aj svoje deti. „Prišli sme, lebo tu bývame a je ťažké pustiť sem deti, keď vidíte, koľko je tu odpadkov, niekde aj rozbité fľaše,“ vysvetľuje ďalšia z mamičiek Ivana Zvarková (38). Okrem detí priviedla na čistiace práce aj manžela.

Hovorí, že naposledy bola na tejto akcii ako gymnazistka pred pätnástimi rokmi. „Išli sme do recyklačného strediska a to bol veľký zážitok,” usmeje sa aktívna mamička Ivana. Medzitým aj ona poctivo s celou rodinou plní vrecia odpadkami z lesíka. Práve návšteva recyklačného strediska ju ešte ako tínedžerku motivovala žiť ekologickejšie.

„Jedna vec je chodiť zbierať odpadky, druhá je, aby sme ich tvorili čo najmenej,” zdôrazní I. Zvarková, ktorá býva v jednom vchode s M. Dudíkovou. Aj ona je sklamaná, že neprišlo viac ľudí na upratovanie. „Čakala som, že po príchode na miesto zrazu budeme poslední a všetci nám utečú. Nakoniec nás tam prišlo len niekoľko,” povzdychne si. Na druhej strane dodáva, že si nerobila ani ilúzie o tom, či to bude hromadná akcia.

Upratali skládku

Jednou z organizátoriek sobotňajšieho upratovania ulíc bola Simona Kubicová z iniciatívy Clean Piešťany. Mladá tmavovláska mala na starosti najmä koordináciu čistenia na sídlisku Adam Trajan a likvidáciu nelegálnej čiernej skládky medzi Piešťanmi a Hornou Stredou.

Najskôr od rána pomáhala čistiť predstaničie, kde sa k nej pridali tri školáčky z Moravian nad Váhom a jeden mladík z Banky. Napoludnie sa presunula práve k spomínanej skládke. Tam spolu s ďalšími dvomi ženami a jedným mužom niekoľko hodín vynášali z jarku plné vrecia odpadkov.

„Keďže Clean Piešťany pôsobí na Instagrame niekoľko mesiacov, všimli si ma ľudia z iniciatívy Upracme si Slovensko. Oslovili ma, či počas Svetového dňa upratovania nechceme niečo organizovať aj v našom meste,” opisuje S. Kubicová, kedy sa rozhodla usporiadať skupinové čistenie mesta. Ako dodáva, neváhala ani sekundu: „Odpadky sú všade a samy sa nepozbierajú, preto musíme prestať ignorovať tento problém.”

Aj mladá Piešťanka verila, že sa jej podarí osloviť viac dobrovoľníkov na spoločné upratovanie. Zatiaľ sa podarilo presvedčiť mesto, aby im poskytlo vrecia, rukavice a odviezlo nazbieraný odpad.

„Čakala som, že príde viac ľudí, i keď možno sme prelomili ľady. Ukazuje ostatným, že zbierať odpadky nie je hanba,” dodáva S. Kubicová. Podľa nej by sa mali hanbiť tí, ktorí, naopak, znečisťujú svoje okolie. Do budúcnosti preto plánuje opäť usporiadať spoločné upratovanie mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava