Kosenie v meste robí občanom starosti

Kým v iných škôlkach a školách kosí trávnik poverený pracovník, väčšinou školník, v Materskej škole na Ulici A. Dubčeka kosia Služby mesta Piešťany. Tŕňom v oku sa to stalo obyvateľovi, ktorý zisťoval dôvody prostredníctvom stránky Odkaz pre starostu. Práve tam môžu ľudia pridávať svoje návrhy, postrehy a komunikovať s radnicou a mestskými organizáciami.


Materskej škole na Ulici A. Dubčeka vypomáhajú s kosením zelene Služby mesta Piešťany (Autor: am)

Na odpoveď si obyvateľ síce počkal dva mesiace, keďže prišla až k druhému podnetu, no Služby mesta Piešťany (SMP) sa napokon vyjadrili, že ide o stále platný dohovor mestského úradu s vedením materskej školy, pričom dôvodom je, že škôlka nemá personálne a technické zabezpečenie na údržbu trávniku. Iný občan tiež doplnil, že SMP kosia aj pred farnosťou v centre mesta.

U vedenia SMP sme preto zisťovali, či organizácia pomáha aj iným škôlkam alebo školám, prípadne ďalším kultúrno-spoločenským organizáciám a či je takáto služba platená.

„Služby mesta Piešťany udržiavajú verejnú zeleň na mestských pozemkoch v zmysle Zriaďovacej listiny. Ide o tzv. verejnoprospešné služby. Okrem nich SMP môžu vykonávať i podnikateľskú činnosť,“ začala svoju odpoveď riaditeľka tejto organizácie Hana Dupkaničová. „Údržbu pozemkov vo vlastníctve alebo v prenájme iných právnických a fyzických osôb vykonávame podľa časových, ľudských a technických možností, po vykonaní verejnoprospešných služieb. Táto činnosť je riešená na základe objednávky a následnom vystavení faktúry,“ doplnila riaditeľka. A to, či SMP takúto objednávku prijmú alebo nie, je na vedúcom strediska, ktorého sa činnosť týka.

Tieto služby sú spoplatnené podľa platného cenníka, ktorý je zverejnený aj na webových stránkach SMP. „Naše služby využívajú v priebehu roka rôzne fyzické či právnické osoby. Napríklad spomínaná Farnosť sv. Cyrila a Metoda (kosenie), Bytový podnik, s.r.o. (kosenie a údržba zelene), Umelecký súbor Lúčnica – Dom umenia (výrub stromov), Tenisový klub Kúpele Piešťany (odvoz a likvidácia bioodpadu), Letisko Piešťany, a.s. (strojné zametanie) a podobne,“ prezradila H. Dupkaničová.

Podľa zverejnených faktúr napríklad Dom umenia za výrub stromov zaplatil SMP takmer 3200 eur alebo Grape Agency za úpravu letiska pred festivalom takmer 3400 eur. Samostatnú faktúru týkajúcu sa kosenia v škôlke sme na webe nenašli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav