V moravianskom kaštieli ukončila výstavu slávnosť

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 22. septembra 2019, 08:00

Počas letných mesiacov ožil kaštieľ v Moravanoch nad Váhom umením. Výstava takmer štyridsiatich autorov, ktorú tu mohli zhliadnuť návštevníci aj počas rekonštrukcie, sa v druhú septembrovú sobotu ukončila slávnostnou finisážou.

Výstava sprístupnila kaštieľ pre verejnosť po prvýkrát od začiatku rekonštrukcie. foto: vd

Pri tej príležitosti majiteľ kaštieľa Robert Vydra poďakoval Zuzane Sabovej zo 4D Gallery, ktorá spolupracuje s pôvodne hudobným festivalom Hradby samoty. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí participovali na organizovaní výstavy, festivalu, ktorý putuje po rôznych schátraných kaštieľoch, i návštevníkom.

Na finisáži si ľudia mohli zakúpiť umelecké koruny. Bankovky v hodnote 1, 5, 10 a 20 eur vytvoril Matej Gabriš. Výťažok pôjde na podporu záchrany a obnovy kaštieľa v Moravanoch nad Váhom. Bankovky sú tlačené na bankovom papieri, majú ochranné prvky ako reálne peniaze – ide o naozajstný zberateľský kúsok v obmedzenom počte do vyčerpania zásob. Z jednokoruny ostala na finisáži ešte posledná várka.

Po krátkom príhovore nasledovala komentovaná prehliadka výstavy Artrooms Moravany. Expozícia doplnili o niektoré ďalšie diela vystavujúcich autorov. Návštevníci sa mohli tešiť z  grafickej kolekcie z berlínskeho vydavateľstva Le Petit Mignon. Dvaja z autorov tohto grafického kolektívu, Ben Sanair a Tomas Perrodin (obaja z Francúzska), výstavou uzatvorili rezidenčný pobyt v 4D Gallery.

Rozsiahla výstava súčasného vizuálneho umenia vznikla z partnerskej spolupráce festivalu Hradby samoty, tvorivého centra 4D Gallery a občianskeho združenia Kaštieľ Moravany.

Počas festivalu Hradby samoty, ktorý sa odohral prvý júlový víkend, výtvarné inštalácie žili v atmosfére koncertov a performatívnych vystúpení, v noci prednú aj zadnú fasádu kaštieľa rozpohybovali veľkoplošnou projekciou. Na finisáži sa sčasti prinavrátil výstave festivalový charakter, opäť sa niektoré objektové inštalácie rozozvučali.

Novinkou v expozícii bola miestnosť označená s upozornením „nevhodné pre mládež“, kde autori koncentrovali diela s erotickými motívmi od Petra Sula a Lucie Dovičákovej.

Najmenších upútal objekt robota ponášajúci sa na veľkú hračku alebo kinetická socha dreveného psa naháňajúceho si vlastný chvost.

Vstup a nádvorie strážila socha Cerbera od Markéty Jáchimovej (ČR), na prechádzke nádherným parkom mohli objavovať veľkorozmerné sochy Milana Adamčiaka, Jána Mathého, Laca Terena, Ivana Csudaia, Ladislava Saba, Dionýza Troskó, Jakuba Trajtera a Zuzany Sabovej.

Vnútri kaštieľa v približne tridsiatich komnatách bolo množstvo vizuálnych prekvapení, maľby, kresby objekty a inštalácie od Petra Rollera, Jaroslava Kyšu, Lucie Dovičákovej, Tomáša Klepocha, Mateja Rosmányho, Petra Sula, Borisa Sirku, Matúša Lányiho, Ľubomíry Sekerášovej, Jarmily Mitríkovej s Davidom Demjanovičom, Luba Mikleho, Ivana Herényiho, Radovana Čerevku, Andrása Cséfalvaya, Radovana Drangu, Gabriely Zigovej s Luciou Kordáčovou, Kataríny Bajkayovej, Dalibora Jančuru, Leonarda Leláka, Michala Goláka, Kristíny Hejlovej (ČR) i Jiřího Suchánka (ČR).

Výstava sprístupnila kaštieľ pre verejnosť po prvýkrát, odkedy ho občianske združenie Kaštieľ Moravany začalo prinavracať k životu po predošlom dlhom období chátrania. Je to však iba začiatok, najväčšou radosťou je, že táto aktivita vzbudila záujem nielen širokej, ale aj odbornej verejnosti, pričom tu už plánujú ďalšie výstavné aktivity. Jednými z nich by mohla byť obnova maliarskeho či drevárskeho sympózia, ktoré mali v Moravanoch dlhoročnú tradíciu.

ts/vd

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj