Lucia Vráblicová: Piešťany sú môj druhý domov

Herečka s nezameniteľným hlasom, ktorú mnohí poznajú z divadelných dosiek, dabingu, rozhlasu, ale aj z viacerých úspešných televíznych projektov. Lucia Vráblicová zavítala uprostred augusta do svojich obľúbených piešťanských kúpeľov, aby v zariadení Balnea Splendid strávila tri týždne plné liečebných procedúr, oddychu a načerpala novú energiu pred nadchádzajúcou divadelnou sezónou.

Lucia Vráblicová nám po rozhovore ukázala svoje najobľúbenejšie miesto v Piešťanoch - fontánu pri Balnei Splendid. foto:am

V rozhovore pre Piešťanský týždeň prezradila, čo sa jej na Piešťanoch páči, prečo si tu nikdy nemusí nastavovať budík a čo ju spravilo riadnou Piešťankou.

Prečo práve Piešťany?

Od operácie chrbtice som v piešťanských kúpeľoch už druhýkrát. Po prvom pobyte sa môj stav veľmi zlepšil. Samozrejme, najskôr prišla reakcia, keď chrbát trošku viac pobolieval – to je ale známe, že po pobyte v kúpeľoch sa nemá bežať k lekárovi, pretože liečba musí doznieť. Neskôr je človek skutočne pohyblivejší, svižnejší a aj vnútorne povzbudený.

Boli ste tu už aj pred operáciou?

Ocko sem chodieval každoročne. V Splendide býval ubytovaný v lete takmer mesiac a pol. Takže sme trávili čas buď s ním, alebo som bola s maminkou v Podolí, odkiaľ pochádza. V zime sme sviatky trávili v Zotavovni Františka Zupku, v terajšom Hoteli Park. Poznám preto Piešťany dôverne a kúpele tobôž.

A práve Hotel Splendid je moja srdcová záležitosť. Milujem prechádzky po spojovacích chodbách, kde sa s obľubou vyzujem a prechádzam tie kilometre kobercov ako doma – naboso. Pamätám si aj, ako to tu vyzeralo predtým, a mám tak možnosť porovnať, ale chvalabohu, piešťanské kúpele si zachovali zvláštneho ducha. Je ťažké to vysvetliť, ale je to miesto, ktoré má neopakovateľnú atmosféru, dušu. Človeka to tu vždy upokojí, zrovná. Viem, že som schopná si vziať do ruky knihu a venovať sa iba jej. Piešťanské kúpele sú pre mňa dar.

Čím sú výnimočné?

Je neuveriteľné, koľko je v Piešťanoch zelene. Keby mali iné mestá to, čo máte vy, hneď by bol život veselší. Tu vyjdete na balkón Splendidu a vidíte Váh, vyjdete na druhú stranu a vidíte rameno Váhu a kopce, odveziete sa po osvetlenom cyklistickom chodníku a ste pri lodenici, na Sĺňave. Kúpeľný park je neskutočne krásny, o zeleň a kvety sa nikde tak nestarajú ako tu.

Piešťany sú úžasné tým, že ľudia, ktorí tu pracujú, sa o vás nielen postarajú, ale keď si vypýtajú podpiskartu, môžem im tam pokojne a s čistým svedomím napísať: „Vďaka za milé slovo a úsmev.“ Je tu ústretový personál, sú veľmi milí, ochotní. Hotel Splendid ma fantastickú kuchyňu… dokazujú to taniere, ktoré sa z reštauračnej časti vracajú späť také vyčistené, že nemáte šancu zistiť, čo ktorý hosť jedol (úsmev).

Ktoré procedúry obľubujete?

Všetky. Napríklad cvičenie, kde tréneri majú individuálny prístup aj počas skupinového cvičenia, a keď vidia, že človeku nevyhovuje cvik, prídu a poradia nejaký iný.

Je úžasné, keď po dvadsiatich minútach vyjdete z perličkového kúpeľa v piešťanskej vode a neskutočne sa vám chce spať. A to je veľmi príjemný pocit, lebo doma na to nemáte priestor. Len tak na chvíľočku zavrieť oči a zdriemnuť si. 🙂

Hydromasážna vaňa s rôznymi meniacimi sa svetielkami je tiež veľmi príjemná nielen pre telo, ale aj pre oko. Rovnako je úžasná sila vody v zrkadlisku. Parafango vás príjemne prehrejú. Masáže zase uvoľnia. A piešťanské bahno? To nemá konkurenciu.

A ako tu trávite voľný čas?

Zvyknem chodiť do mesta každý večer, snažím sa prejsť minimálne desať kilometrov. To znamená, že idem smerom k Auparku, potom zamierim ku kinu, prejdem park a chodím aj okolo bývalej Zotavovne Františka Zupku, kde sme trávili čas cez zimné prázdniny. Z toho obdobia mám spomienky, ktoré mi nik nevezme.

A musím sa pochváliť, už aj ja som Piešťanka, lebo tu mám svoj bicykel. Do mesta, ktoré je preslávené tým, že každý Piešťanec má minimálne jeden bicykel, som si ho priviezla aj ja a väčšinou sa snažím ísť popoludní na bicykel a večer ešte na prechádzku.

Zvyknú vás ľudia počas týchto prechádzok na ulici osloviť?

Áno, napríklad minulý týždeň, keď išla na TV JOJ druhá časť seriálu Hotel Delukse, kde som sa objavila, si ma začala obzerať jedna pani na ulici a potom vyslovila: „No, pozrite sa, včera som vás videla v televízii a dnes vás vidím naživo.“ Tak sme sa polhodinu zhovárali. Piešťanské detičky ma zasa spoznávajú zo Spievankova, kde som robila Tetu Pavúčicu. Prídu so slovami: „Čierna? Biela?“ Tak im odpovedám, že áno, Teta Pavúčica hrala na klavír.

Piešťany sú moja srdcová záležitosť, a keď skutočne potrebujem oddych, prídem sem. Aj keby to mala byť len „chuť Piešťan”, z ponuky kúpeľných pobytov na pár dní viem, že tu načerpám potrebnú silu.

Ktoré miesto je vám srdcu najbližšie?

„Splendidová“ fontána. Od čias, keď sme sem chodili aj s ockom, mi tá fontána učarovala, prirástla k srdcu. Ráno ma budí, keďže ju o siedmej zapínajú, a večer o desiatej, keď ju vypínajú, má dáva spať. Takže nepotrebujem pre mňa tak neskutočne stresujúci budík.

Aké povinnosti vás čakajú po skončení pobytu?

Už tridsať rokov pôsobím v Divadle Nová scéna v Bratislave, kde nám začína nová divadelná sezóna. Momentálne ma môžu diváci vidieť v muzikáloch Mária Terézia, Cyrano, v činohre Rozum a cit a v rozprávočke Bajaja. V Teatre Wüstenrot hrám v bulvárnej komédii Šialené nožničky. Dokonca aj v Piešťanoch sme niekoľkokrát hrali a úzko spolupracujeme s Hotelovou akadémiou Ľudovíta Wintera, ktorá nám vždy po premiére pripraví raut. Do kín príde 10. októbra film Malá ríša, v ktorom hrám, a niekedy pred sviatkami bude na JOJke vysielaný seriál Bodka. Od októbra začíname točiť nový denný seriál.

Čo by ste odkázali Piešťancom?

Závidím im mestečko, v ktorom žijú. Má atmosféru, ducha, sú tu veľmi milí a ústretoví ľudia, cyklisti :). Odkázala by som im, nech sa snažia urobiť všetko, aby zachránili pozostatky toho pekného, čo tu bolo, a nesnažili sa silou mocou modernizovať. Moderné máte všade, ale historické prekrásne miesta treba vyhľadávať. A Piešťany také sú. Snažte sa, prosím, zachrániť to, čo máte.

Herečka pôsobí už 30 rokov v Divadle Nová scéna v Bratislave. foto: archív Lucie Vráblicovej

Alexandra Mathiasová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín