Knihotúlanie s Dorotou Nvotovou a Danielom Hevierom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. septembra 2019, 10:00

Mestská knižnica Piešťany poriada veľké množstvo zaujímavých podujatí pre širokú verejnosť, deti a dospelých. Tieto majú nielen kultúrny, ale aj zábavno-výchovný a náučný charakter. Jedným z obľúbených podujatí je literárny večer Knihotúlanie v rámci projektu Zaži knihu pod patronátom Fondu na podporu umenia.

Daniel Hevier sa momentálne venuje workshopom a interaktívnym projektom pre deti a dospelých. foto: autor

Minulý pondelok privítali v knižnici hudobníčku Dorotu Nvotovú a básnika a scenáristu Daniela Heviera. Obaja umelci v rozhovore s moderátorkami Knihotúlania – režisérkou Adrianou Totikovou a bábkoherečkou Barborou Krajč Zamiškovou – porozprávali zaujímavosti zo svojho profesijného život, zaspievali aj zahrali. V rámci programu bola výstava ich kníh spojená s predajom.

Kontroverzná a svojská umelkyňa Dorota Nvotová je dcérou herečky Anny Šiškovej a zabávača, hudobníka Jara Filipa. Je nielen hudobníčkou, herečkou, spisovateľkou, ale aj cestovateľkou a majiteľkou cestovnej kancelárie. Najnovšie je tiež mamou malého synčeka Filipka.

V krátkom rozhovore nám o sebe prezradila niekoľko osobných vecí, napríklad, že vždy si žila „po svojom“, avšak doteraz sa riadi pravidlom, aby svojím životom a prácou dala niečo aj druhým a aby nebenefitovala všetko len sama pre seba. Priznala, že je veľký extrovert, avšak typ jej osobnosti je prirodzeným filtrom pre ľudí, pre ktorých nie je ich „krvnou skupinou“.

Je aj veľkou cestovateľkou. Žila v Nepále, v Indii, na Maledivách, na Srí Lanke a v iných destináciách, kde spoznávala nielen kultúru, ale aj spôsob života obyvateľov.

Počas života hrala v niekoľkých filmoch, v muzikáli, bola členkou skupiny Overground, neskôr sa vydala na sólovú dráhu. Tak vznikli albumy, ako sú Sólo CD, Sila vzlyku, More. So svojou nepálskou skupinou nahrala album Just, vydala dve knihy Fulmaya a Fulmaya na rázcestí. Meno Fulmaya dostala v Nepále. V súčasnej dobe sa venuje hudbe, písaniu, cestovnej kancelárii, ale prioritu v jej živote zohráva syn Filip.

Tvorbu básnika, spisovateľa a scenáristu Daniela Heviera pozná každý. Umelec nám o sebe prezradil, že počas štúdií na filozofickej fakulte mal tú česť byť študentom básnika a spisovateľa Ľubomíra Feldeka, ktorý mu už v tom čase vyjadril veľkú podporu. Spolupracoval aj so spevákom Paľom Hammelom, pre ktorého písal texty.

Momentálne sa venuje workshopom a interaktívnym projektom pre deti a dospelých. Podporuje ich literárnu a výtvarnú činnosť, navštevuje školy, učí učiteľov, ako majú učiť, venuje sa aj deťom s poruchami správania, ako je napríklad autizmus. Nabáda deti, aby sa svojimi kresbami či literárnou tvorbou zapojili do projektu Chymeros. Chymeros je fantasy ako Pán prsteňov a on o ňom napísal deväťdielny seriál.

Okrem literárnej a výtvarnej tvorby sa venuje v nemalej miere aj projektom zameraným na podporu čítania. Z jeho tvorby spomenieme Manuál na údržbu duše, Vtáčia legenda, Čo čaká prváka, Abecedárik, Štúr bedekera a mnohé iné diela. Je nositeľom významných ocenení, napríklad Trojruža za celoživotné dielo pre deti. Jeho knižka Kam chodia na zimu zmrzlinári bola zapísaná na čestnú listinu IBBY.

Dorota Nvotová v knižnici zaspievala i hrala na klávesoch. foto:autor

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav