Dane z nehnuteľnosti stúpnu, ide o dôsledok novelizácie zákona

Novela zákona o dani z príjmov, ktorou sa zvyšuje nezdaniteľná časť základu dane, spôsobí v mestách zvyšovanie daní z nehnuteľností. Podľa primátora Trenčína a prezidenta Únie miest Slovenska Richarda Rybníčka tak na novelu doplatia aj dôchodcovia, ktorým nič neprináša.


Veľká časť okresných aj krajských miest bude navrhovať zvýšenie daní z nehnuteľností (Autor: pixabay.com)

„Určite veľká časť okresných aj krajských miest bude navrhovať zvýšenie daní z nehnuteľností. Môžem oznámiť, že vďaka Mostu – Híd a poslancom Národnej rady sa budú nielen zvyšovať dane z nehnuteľností, ale aj poplatky za služby,“ povedal Rybníček po rokovaní prezídia Únie miest Slovenska v Nitre.

Samosprávy to podľa neho musia robiť preto, aby udržali chod miest aspoň na doterajšej úrovni. Zákon, ktorý na jednej strane zvýši čisté príjmy pracujúcich, na druhej strane pripraví samosprávy o približne 150 miliónov eur. „Je to nepochopiteľné, že poslanci Národnej rady od koalície až po opozíciu sa takto zachovali k našim mestám. Tento zákon je asociálny, pretože napríklad dôchodcom novela nič neprináša, ale budú musieť znášať dôsledky. Podľa primátora Nitry Mareka Hattasa jeho mesto príde v dôsledku novely zákona o daniach o 1,5 milióna eur, čo značne komplikuje prípravu rozpočtu na budúci rok. O výške miestnych daní v mestách a obciach rozhodujú poslanci mestských a obecných zastupiteľstiev.

Prezídium Únie miest dnes podľa Rybníčka prvýkrát rokovalo tiež o návrhu komunálnej reformy, ktorú chce v budúcnosti presadzovať. S návrhom plánuje Únia osloviť predstaviteľov všetkých relevantných politických strán, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu. Cieľom je dosiahnuť, aby budúca vláda zriadila špeciálnu komisiu na štrukturálnu reformu verejnej správy. Jej výsledkom má byť systematická zmena vzťahu centrálnej vlády a územnej samosprávy a rozvoj Slovenska, ktorý by vychádzal z rozvoja miest a spolupráce miest a obcí v mestských regiónoch.

Primátormi kritizovaná novela zákona z dielne koaličného Mosta-Híd zvyšuje nezdaniteľnú časť základu dane od budúceho roka zo súčasného 19,2-násobku na 21-násobok životného minima. Fyzické osoby by si tak za rok 2020 mohli zo základu dane odpočítať sumu 4 414,20 eura, kým v tomto roku bola ročná výška nezdaniteľného minima na úrovni 3 937,34 eura. V konečnom dôsledku tak daň z príjmov zamestnancov a živnostníkov môže klesnúť aj o viac ako 90 eur za rok.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek