Kostoliansky jarmok prilákal aj ľudí z okolia

Najväčšia obec v Piešťanskom okrese už po desiaty raz ožila jarmokom. V sobotu 14. septembra vo Veľkých Kostoľanoch nechýbala skvelá hudba, tanec, litre guláša a piva, ale aj množstvo remeselných stánkov. K dobrej nálade prispelo vydarené počasie.

Jarmočníci si vychutnali sériu rôznorodých koncertov. foto:autor

Kým minulý rok počas kostolianskeho jarmoku počasie zábave príliš neprialo a miestni si koncerty vychutnávali s dáždnikmi v rukách, tento rok si „na revanš“ mohli užiť príjemný slnečný deň. A využili ho, ako sa patrí.

Už dopoludnia sa za domom kultúry varili guláše a parkovisko zaplnili stánky s tovarom rôzneho druhu, pričom nechýbali ani remeselné výrobky. Vo varení guláša sa už tradične súťažilo a konkurencia bola silná. „Doteraz každý rok sme prví minuli guláš, ale ešte ani raz sme nevyhrali. Ale tento rok sme do toho dali srdce. Bravčové,“ prezradil Pavol Boháčik z víťazného tímu Poľovníci, ktorého členovia okrem bravčoviny pridali do štyridsaťlitrového kotla aj divinu.

Aký by to bol jarmok, keby do tanca nevyhrávala dobrá muzika. „Na kostolianskom jarmoku sme hrali prvýkrát a sme radi, že sa vydarilo počasie. Hrali sme pesničky, ktoré ľudia poznajú zo zábav, svadieb a rôznych vystúpení, takže sú to piesne ľudové, zľudovené aj naše vlastné,“ skonštatoval počas muzikantskej pauzy Ján Žitňanský z kapely Profil.

Vo Veľkých Kostoľanoch si však v sobotu našli to svoje milovníci rôznych žánrov. Okrem Profilu zahrali Heligonica, Duo Aramis, country kapela VUUR a napokon Bystrík banda, ktorú až do neskorej noci vystriedala tanečná zábava s hudobnou skupinou Music Band Four.

Jednou z tradičných súčastí jarmoku je výstava ručných výrobkov, v minulosti v bežnom živote používaných predmetov, dokonca dopestovanej zeleniny. „Každý rok sa pri príležitosti jarmoku snažíme ľuďom priblížiť niečo zo života. Vystavujeme práce žien, ale tiež i starší prinášajú veci z minulosti. To príjemné, čo je vonku, sa snažíme prepojiť s tým, aby ľudia videli, ako žijeme,“ povedala Vlasta Balážová z Jednoty dôchodcov.

Okrem miestnych napokon obcou organizovaný kostoliansky jarmok prilákal aj ľudí zo širšieho okolia. Takže, ako to už na jarmokoch býva, ľudia sa postretali, porozprávali a na prelome leta a jesene sa v sprievode možno posledného teplého slniečka dobre vytancovali.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj