Kraj bude svoje pozemky zbavovať buriny ekologickejšie

Trnavský samosprávny kraj nebude na svojich pozemkoch a na pozemkoch svojich organizácií používať na ničenie burín postreky na báze glyfosátu. O ich nahradení ekologickejšími prípravkami dnes rozhodli krajskí poslanci.

Ilustračné foto.
Vysokú burinu by mal vykosiť majiteľ, čiže Trnavský samosprávny kraj.

Glyfosát je najčastejšie používanou účinnou látkou na ničenie burín v komerčne predávaných produktoch, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je však pravdepodobne karcinogénny.

Obmedzenie sa podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča najviac dotkne napríklad cestárov. Poslanec Marián Viskupič ho označil za malý, ale dôležitý príspevok k ochrane životného prostredia.

„Trnavský samosprávny kraj chce zachovať a zvyšovať kvalitu životného prostredia vo svojom regióne pre všetky generácie obyvateľov aj tým, že pri starostlivosti o zeleň, dreviny a verejné plochy vo vlastníctve a správe organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti bude využívať ekologické prostriedky namiesto tých, ktoré obsahujú glyfosát,“ píše sa v dôvodovej správe k materiálu.

Zároveň krajskí poslanci prijali odporúčanie určené obciam a mestám v kraji, aby pri starostlivosti o verejné priestranstvá postupovali rovnako. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič má zaslať list riaditeľom organizácií samosprávneho kraja, starostom a primátorom, aby už ďalej nekupovali herbicídy na báze glyfosátu, ale aby používali ekologické alternatívy.

O budúcnosti používania prípravkov obsahujúcich glyfosát sa v súčasnosti diskutuje vo viacerých krajinách Európskej únie.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava