Ide o vzhľad Piešťan, ale aj o mestské peniaze

  • Nezaradené
  • 18. septembra 2019, 00:01

Čas politických letných prázdnin je už definitívne minulosťou aj v piešťanskej regionálnej politike. Minulý týždeň sa uskutočnili rokovania odborných komisií, tento týždeň po uzávierke vydania zasadala mestská rada a najbližší týždeň sa po takmer trojmesačnej prestávke zíde zastupiteľstvo. A program rokovania je naozaj rozsiahly. Pôjde o vzhľad mesta, ale aj o mestské peniaze.

Zasadnutie mestských komisií ukončilo letné prázdniny aj v piešťanskej regionálnej politike. foto:autor

Takmer rok potom, ako vedenie radnice opustil Miloš Tamajka, sa samospráva musí stále vyrovnávať s nezákonnosťami, ktoré sa tu v období jeho primátorovania diali.

Tentoraz ide o smernicu pre udeľovanie dotácií s názvom Všeobecne záväzné nariadenie mesta Piešťany, ktorým sa určuje spôsob a metodika poskytovania dotácií právnickým osobám a fyzickým osobám podnikateľom. Túto smernicu prijatú zastupiteľstvom v roku 2016 totiž napadol prokurátor a označil ju ako nezákonnú s návrhom smernicu v celom rozsahu zrušiť. To však môže urobiť len mestské zastupiteľstvo. Právne oddelenie radnice tentoraz už bez radničného právnika z Dubovian, Pavla Vermeša, poslancom odporúča tak urobiť.

Zrejme jeden z diskutovanejších bodov zastupiteľstva bude petícia riaditeľa Nemocnice A. Wintera o zrušení platnosti mestskej smernice o parkovaní pri nemocnici a na parkovisku na Nálepkovej ulici. Prejavilo sa to aj na rokovaní mestských komisií, ktorým rokovanie o parkovaní a financiách spojených s ním odborne prináleží.

Smernica od novembra ruší platnosť parkovacích kariet, ktoré využívali zamestnanci nemocnice na parkovanie v lokalite od hotela Eden po objekt niekdajšieho hotela Slovan alebo na parkovisku na Nálepkovej ulici. No a petičiarom sa takéto obmedzenie ich parkovania nepáči. Viac o petícii píšeme na inom mieste tohto vydania Piešťanského týždňa.

A tak len na ozrejmenie čitateľom či regionálnym politikom a členom mestských komisií, aký má nemocnica štatút, nakoľko na komisiách výrazne zaznela otázka, prečo mesto neovplyvňuje zriaďovanie ambulancií v objekte nemocnice na Winterovej ulici. Tie významným spôsobom vytvárajú tlak na potrebu parkovania v tejto lokalite mesta zo strany pacientov, ktorí do ambulancií dochádzajú z celého regiónu, i zo strany personálu, ktorý chod ambulancií zabezpečuje.

Nemocnica A. Wintera je právnym postavením nezisková organizácia, ktorú riadi jej výkonný riaditeľ, v súčasnosti ortopéd Štefan Kóňa. Najvyšším orgánom je predstavenstvo, do ktorého svojich členov nominujú zamestnanci nemocnice a štát zastúpený ministerstvom zdravotníctva.

Mesto Piešťany tak v riadiacich orgánoch nemocnice nemá žiadneho svojho zástupcu a nemocnica o svojom rozvoji s mestom ani nemusí komunikovať. Čiže ak sa rozhodne napríklad premiestňovať ambulancie odborných lekárov z polikliniky na okraji mesta pri výpadovke na Drahovce, s obrovským parkoviskom a veľkými priestormi pre ambulancie, do stiesnených podmienok centra, mesto sa o tom dozvie nanajvýš tak z médií a bez možnosti sa k tomu vyjadriť či nejakým spôsobom zmenu ovplyvniť.

Nemocnica tak vo svojom názve Piešťany nesie len z dôvodu jej geografickej príslušnosti, nie z dôvodu, že Piešťanci či Mesto Piešťany do jej spravovania môžu nejako hovoriť.

V rámci rokovania zastupiteľstva je však pripravených na prerokovanie i niekoľko, možno z pohľadu nezainteresovaných, nenápadných bodov, avšak pre vzhľad mesta či jeho ekonomiku veľmi dôležitých.

Poslanci sa budú už po niekoľkýkrát zaoberať požiadavkou majiteľa objektu bývalých mestských záchodov na začiatku Staničnej ulice na odpredaj mestských pozemkov v dotyku tohto objektu tak, aby mal k nemu prístup a mohol realizovať svoj zámer prestavby záchodov na polyfunkčný objekt. Nech to dopadne akokoľvek, bolo by už načase zbaviť Piešťany tejto chátrajúcej ohyzdy na jednom zo vstupov do centra.

Poslanci sa tiež budú zaoberať ukončením súdneho sporu o budovu na Kollárovej ulici. Podľa slov, ktoré odzneli na mestskej komisii, ukončenie súdnych sporov síce bude mesto najprv stáť niekoľko desiatok tisíc eur, ale následným predajom bytových a nebytových priestorov, ktoré mestu pripadnú, môže späť do pokladnice získať financie v stovkách tisíc eur. To doposiaľ nebolo možné, nakoľko žiadna zo strán sporu nemohla s objektom nakladať do ukončenia súdneho sporu.

Poslanec Remo Cicutto predkladateľovi materiálu pri rokovaní komisie však odporučil presným spôsobom nechať do predloženého materiálu zapracovať takzvanú finančnú „mapu“ výhodnosti pre mesto, aby materiál nebol zneužitý politickými populistami rovnako, ako to bolo pri poslaneckom uznesení, ktoré pred časom podporilo mimosúdne urovnanie sporov mesta so zamestnancami radnice, ktorých v minulom volebnom období z práce povyhadzoval Tamajka.

Mestskú radu a mestské zastupiteľstvo čaká asi 23 plne tematických rokovacích bodov. Na ne sa podrobnejšie pozrieme po ukončení zastupiteľstva v budúcom týždni.

pror

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek