Viac ako dve tretiny samospráv má problémy s čiernymi skládkami

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 17. septembra 2019, 17:12

Takmer 40 percent zo 497 oslovených obcí má problém s odpadom voľne pohodeným na ich území. Ako ďalej vyplýva z prieskumu vykonaného v júli a auguste tohto roku, ide predovšetkým o malé vidiecke obce do 1 000 obyvateľov. Ďalším veľkým problémom pre viac ako dve tretiny samospráv je podľa prieskumu nedostatočné triedenie odpadu obyvateľmi.


Problémy sú s triedením aj voľne pohodeným odpadom (Autor: am)

Polovica zúčastnených obcí v prieskume dokonca uviedla riešenie nedostatočného triedenia odpadu svojimi občanmi ako prioritu v oblasti odpadového hospodárstva.

Napriek tomu, že obce pociťujú problémy s triedením aj voľne pohodeným odpadom, len necelá polovica spomedzi oslovených samospráv podľa prieskumu uskutočnila v uplynulých troch rokoch projekt zameraný na riešenie problému s odpadom. Najaktívnejšie z prieskumu vychádzajú obce predovšetkým z Bratislavského a Trenčianskeho kraja, respektíve samosprávy s viac ako 10 000 obyvateľmi. Zhruba tretina z nich pri organizácii podujatí zameraných na problémy s odpadom spolupracovala aj s neziskovými organizáciami alebo občianskymi združeniami.

Najčastejšou aktivitou obcí v súvislosti s odpadom bolo podľa prieskumu upratovanie organizované samotnou obcou, ale aj vzdelávanie o nakladaní s odpadom, prípadne svojpomocné upratovanie občanov. Pre riešenie problému s voľne pohodeným odpadom využívajú oslovené obce predovšetkým akcie organizované miestnou samosprávou alebo edukáciu obyvateľov. Iba v približne deviatich percentách obcí totiž zodpovední pracovníci samosprávy vedia o organizáciách alebo združeniach, ktoré sa venujú riešeniu problémov s odpadmi, dodáva prieskum.

Prieskum zameraný na problematiku obcí a odpadu iniciovala organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI – PAK. V rámci prieskumu oslovili spolu 1323 miest a obcí, aktívne sa zapojilo 497.

(SITA)

32 Shares

Najnovšie správy

Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav